SEXUALNO PRENOSIVE BOLESTI PREKO USTA (ORALNO)

BOLESTI SU SVE NAPREDNIJE, MLADOST TRAŽI SVE MODERNIJE

Oralni seks je smatran jednim od sigurnijih dijelova sexualnog odnosa kod mladih koji sve više eksperimentiraju i ne biraju mnogo partnerice i partnere. Odb prvog sexualnog iskustva se spustila a razici i oboljenja su sve veća. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je iznimno zabrinuta novim medicinskim otkrićima.

Iako je vrlo popularan među svim generacijama, posebno nakon seksualne revolucije koja je prodrmala svijet 60-ih godina, stručnjaci upozoravaju na opasne infekcije koje oralni seks ostavlja za sobom. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) odgovara na pitanje Koliko je oralni seks riskantan za zdravlje?

Napominju kako postoje neke spolne bolesti kod kojih su šanse od prenošenja veće ako se prakticira oralni seks. Infekcije koje se obično šire tim putem su gonoreja, kandida, genitalni herpes i sifilis. Rjeđe postoji rizik od klamidije, hepatitisa A, B i C, genitalnih bradavica te od zaraze HIV-om. 

Kao prevenciju prenošenja spolnih bolesti oralnim putem savjetuju korištenje kondoma te dentalne brane koja se stavlja na ženske genitalije ili anus. Dentalna brana je, objašnjavaju, vrlo tanka mekana plastika (lateks ili poliuretan) dimenzija oko 15 cm x 15 cm koja štiti od prolaska spolno prenosivih bolesti s jednog partnera na drugog.

Imperij tim, foto: Getty images

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik