Tvorovi su životinje koje se lagano uvuku pod kožu

 

Prije nego se odlučiti nabaviti ih kao kuće ljubimce znajte da su to zahtjevne životinje koje mogu živjeti do 12 godina. Portal care2.com donosi zanimljivosti o tvorovima koje bi trebao znati svatko tko razmišlja o nabavci ovih slatkih životinja. Tvorovi koji se drže kao kućni ljubimci nisu divlje životinje. Baš poput pasa i mačaka one uz čovjeka žive tisućama godina. U početku su im pomagali u lovu na zečeve ili ubijanje štakora i ostalih štetočina koje su bile prijetnja usjevima.Tvorovi koji se drže kao kućni ljubimci uzgojeni su da budu uz čovjeka te nemaju veze s divljim tvorovima, poput primjerice crno – bijelih smrdljivaca.

To znači da ne mogu preživjeti u divljini. Zato ih, ako vam dosade ne puštajte u prirodu. Iako će mnogi pomisliti kako spadaju među glodavce tvorovi to nisu. Pripadaju zvijerima po načinu prehrane vrlo slične mačkama. Konkretnije, ako za ljubimca imate hrčka ili nekog drugog glodavca ne nabavljajte tvora. Jedna od početničkih pogrešaka kod kupovine tvora jest što se misli da oni nisu društveni poput psa ili mačke. To nije istina.

Tvorovi se vežu uz svoje vlasnike, pogotovo ako imate samo jednog tvora. Ako imate puno obaveza, a baš želite imati tvora nabavite si dva kako im ne bi bilo dosadno. Tvorovi nisu prljave životinje. Tvorovi smrde? Prva je to asocijacija za većinu ljudi koji o tvorovima znaju uglavnom ono što vide u crtićima. Istina je potpuno drugačija. Tvorovi su čiste i uredne životinje koje zahtijevaju redovito čišćenje svojih nastambi. Istina je da neki tvorovi proizvode neugodne mirise, ali isti će u većini slučajeva nestati nakon kastracije/sterilizacije.

Postoji izreka: Znatiželja je ubila mačku! Ona se može primijeniti na tvorove. Inteligentne su to životinje koje vole istraživati zato zahtijevaju stalni nadzor kako bi bili sigurni da vaš ljubimac nije zapeo iza ormara, iza štednjaka ili ne daj bože peći.  Ako im ne napravite tunele kroz koje se mogu provlačiti svoje ljubimce često ćete uhvatiti u pokušajima da se provuku ispod trosjeda, a ako postoji šansa popet će se na najviši vrh u stanu.  Tvorovi će se vrlo rado sakriti u košaru s rubljem ili vam pak ukrasti neki odjevni predmet. To ne rade iz zlobe, već sam pokazuju privrženost i žele vam se svidjeti. Ako mislite da to nećete podnijeti razmislite o nekom drugom kućnom ljubimcu.

Tvorovi teško podnose vrućine, a prijete im i neke tipično ljudske bolesti poput gripe i bakterijskih infekcija. Osim što ih treba kastrirati zbog njihove osjetljivosti preporučuje ih se cijepiti protiv bjesnoće i štenećaka. Prijete im također različite kronične bolesti, bolesti srca i karcinomi ( limfnih čvorova i gušterače). Velik problem, kada su tvorovi u pitanju jest nestručnost veterinara. Većina njih specijalizirala se za liječenje klasičnih ljubimaca poput pasa, mačaka, kunića, zamoraca…Većina malih životinja poput raznih vrsta glodavaca živi nekoliko godina. S tvorovima nije tako. Ako su zdravi i ne pate od nekih kroničnih bolesti tvorovi mogu doživjeti 12 godina.

Imperij, foto: Pixabay

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik