JAVNO O BORBI SA TJESKOBNIM POREMEĆAJEM, DEPRESIJI, OVISNOSTIMA

DEPRESIJA, ANKSIOZA, BORDERLINE, OVISNOSTI IMA 90% SLAVNIH U SVJETSKOJ ESTRADI I FILMU

Adele, Lady Gaga, Oprah Winfrey, Britney Spears, Jennifer Lawrence, Naomi Campbell, Chris Evans, Johny Depp, David Bowie, Justin Bieber imaju zajedničku borbu sa tjeskobnim poremećajem. Većina njih je pobijedila poremećaj iako se ovo smatra poremećajem koji je u 21. stoljeću uzeo veliki zamah kod mladih a mnoge slavne odveo u suicid. Svjetski psihijatrijski kongres smatra da tjeskobno depresivni poremećaj koji se ne liječi je uzrok ulaska u ovisnosti iz kojih više ni slavni ne vide izlaz.

Lady Gaga

Iako je na Balkanu tabu tema u svijetu je sve popularnije javno istupati o svojim mentalnim stanjima, poremećajima, pa čak i bolestima. Na taj način se otvara svijest da nam samo pojedinac problem nego da su problemi sveprisutni i da se javne ličnosti sa svojim poremećajima i nose, i liječe ih i izlijeće. Tjeskoba ili Anksioza je poremećaj koji ima čitavi niz različitih dodatnih karakteristika. 90% populacije ne zna da boluje i često završavaju jako loše jer ne liječe poremećaj.

Upravo je glumica Ema Stonne za “The Late Show sa Stephen Colbert” govorila o svojim paničnim napadima i tjeskobi koji su počeli nastajati sa njenih sedam godina. „Uz psihijatra sam izlječila napade ali su ostali povremeni ciklusi tjeskobe i nemira, no lakše ih sada savladavam. Bila sam uvjerena i u fobijama da neću moći napustiti nikada Arizonu. Danas sam u Holywodu. Seksipilna reality zvijezda Kim Kardashian također je javno istupila da se bori sa tjeskobom dugo vremena. „Iako ljudi vjeruju da sam jako samouvjerena i sretna svojim izgledom, nisam. Ponekad se osjećam potpuno grozno, bez samopouzdanja i nisam zadovoljna sama sa sobom.“ – tvrdi Kim.

Nicolas Cage

Hugh Grant je priznao javno da je tjeskoba vladala njegovim životom jer ju je skrivao . Izjavio je da je taj problem utjecao na njegovu karijeru. Vrhunac krize bio je 2007. godine, kada je snimao film “Music and Lyrics”.  „Za vrijeme snimanja filma imao sam pet jezivih napadaja panike, ponio sam šaku sedativa koji su me smirivali.“

Nicole Kidman u intervjuu za Vogue 2002. godine izjavila je kako navalu straha osjeti čim ugleda fotoaparate i stane na crveni tepih. Kaže: – „Ruke mi se počinju tresti, imam problema s disanjem, najradije bih pobjegla.“ Johnny Depp ima panični strah od – klauna. Glumac otvoreno govori o svojoj fobiji i kaže: – „Ima nešto u klaunovskim, obojanim licima i lažnim osmjesima čega se užasavam. Izgledaju mi vrlo mračno i zločesto a to me plaši i ne znam se nositi sa tim.“ Adele Adkins priznala je kako pati od ozbiljnog poremećaja anksioznosti i da je imala veliki problem s nastupima uživo. Kaže kako joj se prije nastupa povraćalo pa bi bježala požarnim stubama. Liječi.

Kate Moss pati od napadaja tjeskobe i depresije. Prvi puta joj se to dogodilo na snimanju kampanje Calvin Klein, kaže: – „Nisam mogla izaći iz kreveta dva tjedna i mislila sam da ću umrijeti.“ Woody Allen više je puta izjavio kako su njegovi filmovi puni depresije i anksioznosti jer je i njegov život takav, kaže: – „Cijeli svoj život borim se protiv raznih oblika depresije i tjeskobe. Snimam takve filmove kako bi odvratio pažnju od svojih duševnih problema.“ Neslomljiva Oprah Winfrey od adolescencije se borila sa tjeskobom i potpuno je ublažila. CherNicolas CageKim Basinger, Alec BaldwinBarbara Steisand, Donny Osmond.

Oprah Winfrey

Tjeskoba i depresija nisu isti poremećaji, mogu biti povezani ali nemaju veliku sličnost. Depresija se kvalificira bezvoljnosti, mračnim i stravičnim mislima, povlačenjem u sebe, nedostatkom životne energije, u najblažem opisu ; a tjeskobu obilježavaju strahovi, zabrinutost budućnosti, histerija, opsesivno razmišljanje. Oba poremećaja simbolizira „začarani krug“ u kojem je čovjek često uvjerenja da se ne može nositi sa sobom i da neće pobijediti stanje koje je za njega strašno iako je upravo to uvjerenje lažno i označava stav koji ukazuje bespomoćnost sa kojom se treba boriti medikamentski, društveno i terapeutski. Poremećaji su izlječivi. U izlječenju najviše može pomoći: prava ljubav, podrška obitelji ili prijatelja, kućni ljubimci, duhovnost, teretana i autogeni trening. Poremećaj ne možete izliječiti sami.

Imperij tim, foto: Instagram, Twiter

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik