KUNIĆI KAO KUĆNI LJUBIMCI

Kunići su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi. Životni vijek im je oko 10 godina. Poreklom su iz jugozapadne Evrope (Pirenejsko poluotok) i sjeverozapadne Afrike. Prvi su ih pripitomili Rimljani. Postoji mnogo rasa, a najpopularnije su različite rase patuljastih i malih kunića (ovnoliki, hermelin, rex, angora).

Kunići su vrlo društvena i razigrana bića. Mogu se držati u kavezu ili mogu biti celo vreme slobodni. Površina kaveza mora biti barem 120 x 60 cm. U kavezu kuniću treba obezbediti mesto za hranu, vodu, spavanje i dodatni prostor za kretanje. Bilo bi idealno da se u jedan ugao postavi i wc za glodare koji bi trebalo redovno čistiti.

Na dno kaveza najbolje je staviti slamu ili piljevinu. U prodavnici za kućne ljubimce možete nabaviti i gotovu piljevinu za kuniće. Kunić voli mekane površine (trava, tepih…). Ukoliko kunić boravi izvan kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke. U kavez mu stavite i igračke kako mu ne bi bilo dosadno. Kunići bolje podnose hladnoću nego vrućinu. Ako su na otvorenom treba im obezbediti zaklon u sencii. Ne smeu biti na promaji. Dno kaveza uvek mora biti suvo.

Vole da se maze i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu. Sa njima  treba postupati nježno i sa ljubavlju. Ne vole da se podižu za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dijela tijela, a drugom ispod grudi. Uvek moraju imati oslonac, jer se tako osjećaju sigurnije.

Najvažnije u ishrani kunića je sjeno, koje možete davati u neograničenim količinama. Kuniću dnevno treba davati i sveže povrće i biljke (šargarepa, listovi brokole, kelj, blitva, djetelina, cvjetovi i listovi maslačka, peršin). Osim navedenog, kunići jedu i mješavinu sjemenki. Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, narandže, breskve, šljive). Bitno je da im je svježa voda uviek dostupna. Treba izbjegavati: cveklu/ciklu, kupus, čokoladu, hleb/kruh, paradaiz, krompir.

Ženka nosi mladunce 28 – 31 dan. U jednom okotu na svet dođe do 8 mladunaca, a rađaju se goli i sljepi. Ženka doji do 3 nedjelje. Ženke i mužjake koje ne nameravamo pariti najbolje je kastrirati/sterilisati. 

Kunići imaju ukorenjeni nagon za društvom. Odlično se slažu jednako mužjak i ženka i parovi istog pola, ali samo ukoliko su kastrirani. U suprotnom mogu biti agresivni. Kunić se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Bilo bi svakako dobro da se upoznaju postepeno.

Imperij, foto: Pixabay

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik