Namirnice iz kuhinje kao prirodan lijek protiv glavobolje

Glavobolja spada u tegobe na koje se moderan čovjek najviše žali. Jedan od glavnih faktora koji utječu na  glavobolje je sjedilački način života, tačnije zaposlenost u uredu, zagušljivost prostora, cjelodnevno gledanje u monitor i naravno – nedostatak fizičke aktivnosti.

Za ublažavanje glavobolje možete koristiti eterična ulja, a prema preporukama stručnjaka najbolje je eterično ulje limuna koje smiruje nervni sistem te opušta napetost u vratu i mišićima.

Glavobolju često uzrokuje manjak magnezija pa stručnjaci preporučuju da umjesto lijekova protiv bolova u organizam unesete magnazij. To možete uraditi putem dodataka za ishranu, ali i putem hrane koja je bogata magnezijem (sjemenke tikve, skuša, suhe smokve, tamna čokolada…).

Vitamin B2 pokazao se veoma učinkovitim u liječenju glavobolje, a njega ima u bademima, susamu, ribi i tvrdom siru.

 

 

Također, tu je đumbir koji zahvaljujući gingerolu, protuupalnom spoju koji je hemijski sličan aspirinu, blokira leukotriene, spojeve koji pokreću bol u mozgu. Ukoliko niste ljubitelj đumbira, stručnjaci savjetuju da napravite čaj od kamilice koja je inače poznata po umirujućem dejstvu.

Stručnjaci ističu da bi jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih od svih kućnih lijekova protiv glavobolje mogla biti voda. Naime, i jedan od najčešćih uzročnika glavobolje je dehidracija koja stimulira receptore boli, umanjuje koncentraciju i čini vas razdražljivima. Stoga, pobrinite se da dnevno u organizam unosite dovoljnu količinu vode.

Od pomoći vam mogu biti i hladne obloge od jabukovog sirćeta, konzumiranje kafe, višanja, začinjene hrane te proizvodi divljeg origana.

 

Pripremila: Ilma Bobetaphoto: pixabay. 

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik