Evo kada NE TREBA donositi odluke

Za neke važnije odluke potrebno je više vremena i razmišljanja, a na njihov ishod utiče i stanje u kojem se nalazimo. 

Naučnici sa Sveučilišta Dundee dokazali su kako kada smo gladni donosimo impulzivne odluke zbog kojih  kasnije zažalimo. Ali, tu je još par životnih situacija u kojima ne bi trebali donositi odluke, a otkrila ih je psihologinja Emma Kenny.

Kasno navečer Kada smo umorni, sve je teže pa tako i donošenje odluka. Čak se teško odlučiti i oko najosnovnijih stvari kao što je odgovor na pitanje što jesti za večeru.

Kada ste gladni Glad je također stanje koje bitno utječe na donošenje odluka. Upravo u tim trenucima može doći do krivog odabira zbog nervoze koja onda utječe i na ispravno zaključivanje.

Kad ste ljuti U ljutnji djelujujemo u afektu pa bi trebalo pričekati da se smirimo i tek tada donijeti odluku.

Kada ste zaljubljeni Zaljubljeni ljudi su sretniji i gotovo sve im se čini kao odlična ideja. Na svijet gledaju kroz ružičaste naočale, a samim time ni odluke nisu donesene na racionalnoj osnovi.

Kad ste bolesni Tad je također teško donijeti racionalnu odluku jer jednostavno želimo što prije odlučiti, a to na kraju skoro uvijek ispadne vrlo loša ideja. 

Kad tugujete Kada prolazimo kroz bilo kakvu vrstu tuge ili boli, pojačano se luče hormoni stresa, i osjećamo se depresivniji, ali i nervozniji. Velike životne odluke ne bi se trebale donositi nakon gubitka voljene osobe. Psihologija kaže kako bi najbolje bilo da između gubitka i odluke prođe period od 12 mjeseci.

 

Pripremila: Ilma Bobeta, foto: pixabay.

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik