POPULARNI KOJI SU POBJEDILI RAK

Zloćudne bolesti jedan su od najvećih zdravstvenih problema današnjice. Na svijetu svake godine od raka oboli 11, a umre 7 milijuna ljudi. Ovi poznati ljudi su uspjeli proći životne kalvarije i pobijediti. Neki i nekoliko puta.

 • Olivia Newton John – zvijezda filma ‘Briljanteen‘ za dijagnozu raka dojke saznala 1992. godine, istovremeno s izdavanjem albuma s najvećim hitovima njezine karijere. Odlučila se na mastektomiju nakon čega je potpuno ozdravila. Njezino ime koristilo se u kampanjama protiv ove zloćudne bolesti, a albume ‘Stronger Than Before’ i Grace i Gratitude’ posvetila je ženama diljem svijeta koje su se našle u istoj situaciji kao i ona.  Osnovala je i Olivia Newton-John Cancer i Wellness Centre u Australiji. No 2017 obavještava javnost da joj se rak opet vratio te je metastazirao na dio kralježnice. Strašni bolovi i nemoć pri hodanju sada su iza nje jer nastavlja liječenje, a kaže da joj najviše pomaže medicinska marihuana koju joj uzgaja suprug.
 • Ewan McGregor – zvijezda „Ratova zvijezda“ 2008. uklonio je kancerogeni madež iznad desnog oka i to prilikom slučajnog pregleda rečeno mu je da je sunce aktiviralo jer ima mnogo mladeža i blijedu put.
Kylie Minogue
 • Sofia Vergara – operirala je 2001. godine rak štitnjače i nakon toga se borila s hipotireozom, neplodnošću o čemu je javno pričala na tv. No sad sve drži pod kontrolom i izjavljuje. „Sve sam prošla terapije i danas živim na lijekovima i ok je. Osjećam se zdravo.“
 • Dustin Hoffman –je 2013. uspješno operiran od nepoznatog tipa raka. Rano mu je otkriven i kirurški odstranjen, te je nastavio odlaziti na preventivne tretmane kako bi se smanjile šanse za povratak bolesti.
 • Kathy Bates – slavnoj oskarovki prvi put karcinom dojke je dijagnosticiran 2003. godine. Prije četiri godine na kontroli opet su ga pronašli na lijevoj dojci. „Nisam se zafrkavala, odmah se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji. Glumica Kathy je prije 12 godina pobijedila rak jajnika. Inače dvoje članova obitelji joj je umrlo od tumroa na dojci.
 • Michael C. Hall –objavio je 2010. da ima rak limfa, Hodgkinov limfom te da se nakon nekoliko terapija, rak uspješno povukao. 
 • Christina Applegate – „Odmah drugi dan nakon što sam 2008. dobila dijagnozu “rak dojke” otišla sam k onkologu i kirurgu. Na operaciju sam željela otići odmah. Dodatni nalazi pokazali su da nosim takozvani gen za rak dojke, što je značilo da postoje velike šanse da se rak pojavi i u desnoj dojci. To me nije šokiralo jer je i moja majka preživjela rak dojke. Imala sam dvije opcije: nastaviti s radijacijom i ići na preglede do kraja života ili odstraniti obje. Jedno sam se jutro probudila i odlučila – mastektomija. Razmišljala sam o tome kako se ne želim više nikada suočiti s time, željela sam riješiti to jednom zauvijek.“
Ben Stiller
 • Robert De Niro – 2003. dijagnosticiran mu je rak prostate koji je krio od javnosti. U showu Larryja Kinga 2006. ipak je otvoreno ispričao kako je tada obavio i prostatektomiju kojom mu je uklonjena prostata. Sada se dobro nosi sa svim, bolest je pobijedio i uzima lijekove.  Inače De Nirov otac je umro od raka prostate.
 • Shannen Doherty – je 2015. operirala rak dojke koji je bio metastazirao na limfe. Nakon operacija i kemoterapija dvije godine borbe, 2017 sa sigurnošću je priopćila da je izliječena.
 • Hugh Jackman – 2013. je otkrio da ima karcinom bazalnih stanica, najčešći oblik raka kože, ali najmanje opasan, otad je 5 puta operiran, 4 puta su mu uklanjali tumorne stanice s nosa i jednom s ramena.
 • Wanda Sykes – kako joj je početkom 2011. na operaciji dijagnosticiran duktalni karcinom in situ u ranoj fazi, krajem godine odlučila se za profilaktičku obostranu mastektomiju. 
 • Edie Falco – zvijezda Sopranosa javno je 2003. progovorila o bolesti tek nakon što se izliječila. „Nisam htjela umrijeti od raka dojke u četrdesetoj, jednostavno nisam htjela“. Glumica je u stankama između snimanja odlazila na kemoterapije, no kada je shvatila vrijednost života javno je progovorila, posvojila sina i danas je glasnogovornica Fondacije za borbu protiv raka dojke.
 • Ben Stiller – 2014. dijagnosticiran mu je agresivan oblik raka prostate koji je riješio operacijom. Svojim nastupom u TV showu Howarda Sterna htio potaknuti muškarce da porazgovaraju s liječnicima i pobrinu se da redovito odlaze na kontrole. ‘Za mene je to bio kao grom iz vedra neba. Nisam imao pojma da sam bolestan’. Tumor je u njemu rastao pet godina i da nije obavio tumorske markere antigena specifičnog za prostatu, ne bi se na vrijeme otkrilo. 
Anastacia
 • Michael Douglas – primio kemoterapiju i radijaciju nakon što mu je 2010. dijagnosticiran rak grla. 
 • Fran Drescher – 2000. preboljela je rak maternice.
 • Rita Wilson – nakon što joj je 2015. dijagnosticiran invazivan oblik raka dojke, podvrgnula se dvostrukoj mastektomiji i rekonstruktivnom operativnom zahvatu. Dvojica patologa su joj dijagnosticirala lobularni karcinom dojke, koji se razvija unutar mliječnih žlijezda. Ova vrsta raka ne može se napipati niti vidjeti na mamografskom aparatu i obično se pronalazi slučajno, mamografijom napravljenom zbog neke druge nenormalnosti.
 • Cynthia Nixon – Na kraju borbe sa zloćudnom bolesti, za popularnu Mirandu sve se čini kao ružan san, ali nikada neće zaboraviti strah koji je osjećala 2007. kad je je čula za dijagnozu. Suočena s gotovo bezizlaznom situacijom, glumica je istupila u javnost kako bi pomogla onima manje sretnijima od nje te postala službena ambasadorica udruge “Cure”, najveće svjetske organizacije za borbu protiv raka dojke.
 • Kylie Minogue – slavna pjevačica s rakom dojke borila se prije deset godina. Tijekom godinu dana koje je posvetila oporavku, Kylie Minogue se nakon mastektomije i ostalih liječničkih tretmana, vratila glazbi i nastupima. Pjevačica je često znala istaknuti kako ju je spasila isključivo njezina intuicija jer su joj liječnici postavili krivu dijagnozu. Nakon što je napipala kvržicu rekli su joj da je sve u redu, no ona je inzistirala na još jednom pregledu koji joj je, kako ona kaže, spasio život.
 • Sheryl Crow – tijekom rutinskog pregleda pjevačic isu Sheryl Crow  2006. godine otkrivene sumnjive promjene na lijevoj dojci. Nakon što je saznala lošu vijest, Sheryl Crow je odgodila turneju i podvrgnula se operaciji. Zahvaljujući ranom otkrivanju, izbjegla je kemoterapiju, a ženama danas savjetuje da redovito odlaze na preglede. Uz pomoć slavnog doktora Oza osmislila je i vodič za prevenciju raka. Među ostalim savjetuje da dnevno treba piti tri šalice zelenog čaja, na jelovniku treba biti bijeli luk, maslinovo ulje i lisnato povrće.
 • Anastacia – pjevačica je rak dojke prvi put dijagnosticiran 2003. godine i to sasvim slučajno. Zbog bolova u leđima, Anastacia je htjela smanjiti grudi zbog čega je morala na mamografiju. Kad je čula dijagnozu nije mogla vjerovati. No rak je otkriven u ranom stadiju, pa se uspješno oporavila. Tada je odstranila dio lijeve dojke i išla na kemoterapiju. Kaže da joj je rano otkrivanje bolesti spasilo život. Tumor se vratio i 2013. godine, no već krajem iste godine svoje obožavatelje je obavijestila da je bolest uspjela pobijediti po drugi put. O svom iskustvu često govori.
 • Martina Navratilova – Jedna od najboljih tenisačica svijeta  nije mogla vjerovati kad joj je doktor 2011. godine rekao da ima rak dojke. Martina Navratilova bila je u šoku jer nije mogla vjerovati da se razboljela usprkos svom zdravom načinu života. ”Cijeli život imam kontrolu nad svojim životom i tijelom i onda mi se ovo dogodi” – rekla je tada. Rak je otkriven u ranom stadiju, a nakon uspješne operacije i oporavka Martina se nastavila baviti sportom.

Imperij tim, foto: Instagram

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik