SVJETSKA ZNANOST/NAUKA: POPIS HRANE KOJA ŠTITI OD RAKA

Znanstvenici s danskog sveučilišta ECU-ova Medicinskog fakulteta analizirali su podatke o prehrani 53,048 danskih državljana tijekom 23 godine, piše portal Science Daily. Konstatiraju da hrana bogata flavonoidima štiti od raka. Flavonoidi predstavljaju jednu od najbrojnih grupa prirodnih heterocikličkih spojeva s kisikom.

Oni su nazvani vitamin P, no pod tim se nazivom ne misli na pravi vitamin već na skupinu biljnih tvari ili fitonutrijenata. Do danas je otkriveno gotovo 6000 flavonoida, a naziv vitamin P skovao je 1930. godine nobelovac Albert Szent-Gyorgyi, zaslužan i za otkriće vitamina C. Voditeljica danske studije je dr. Nicola Bondonno a tamo gdje se nalazi VITAMIN P ili flavoidi su:

 1. jabuke
 2. šljive
 3. crvene trešnje
 4. crno i bijelo grožđe
 5. banane
 6. kivi
 7. citrusno voće (limun, naranča, grejp, limeta)
 8. bobičasto voće (borovnice, maline, kupine, jagode)
 9. luk i češnjak
 10. peršin i celer
 11. rajčice / paradajz
 12. brokula
 13. kupus
 14. kelj
 15. špinat
 16. paprike i ljute papričice
 17. šparoge
 18. batat
 19. bademi
 20. zeleni i crni čaj
 21. kurkuma
 22. ružmarin i origano
 23. cejlonski cimet
 24. sirovi kakao

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications. Sa znanstvenicima s ECU-a na studiji su surađivali stručnjaci iz Sveučilišne bolnice Herlev & Gentofte, sa Sveučilišta Aarhus, kao i Danskog državnog centra za rak, znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Aalborg, Sveučilišta Zapadne Australije i Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Pripremila: Eva Kesler, foto Pixabay

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik