BELGIJANAC KOJI JE UBIO VIŠE OD HITLERA I STALJINA, Tiranin je iz Brisela

Belgijski kralj Leopold II je ubio oko 10 milijuna ljudi na svom imanju od 1885 do 1909.

To imanje je afrička država Kongo, koju je belgijski kralj Leopold II zakonom pretvorio u privatan posjed. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja kolonizacije Azije i Afrike, skrasio se u Kongu. Kupio ga je i porobio sve ljude, pretvarajući cijelu zemlju u osobnu plantažu robova. Na Berlinskoj konferenciji kolonijalne nacije Europe su prihvatile njegov prijedlog koji je prezentirao kao dobrotvorna djela pokrštavanja i napretka.  Iza svega je stajala tiranija. Besplatna radna snaga kako bi iz Konga izvukao sve prirodne resusre – bakar, bjelokost, sirovu gumu, zlato, dijamante… a Belgija ( parlamentarna monarhija) od toga navodno nije imala koristi – sav prihod je išao ravni kralju. Za svoj teror je imao i privatnu vojsku. Metode su bile brutalne – mučenja, smaknuća, amputiranje dijelova tijela….1904. Međunarodna komisija je izjavila da je ubijenih od milijun do 15 milijuna ljudi.

Sjekli šake čitavim obiteljima. Onima kojima nisu skupili dovoljno gume odsjekli bi šaku. I njima i njihovoj djeci – kako bi vojnici mogli pokazati nadređenima da nisu trošili metke nepotrebno. Za najmanje prekršaje se ubijalo. Glave prekršitelja, ali i njihovih supružnika i djece često su nabijane na kolac.

Koliko je Kongoanaca stradalo, ne zna se, ali procjenjuje se najmanje 10 milijuna. U to se ne ubrajaju milijuni osakaćenih. Kralj Leopold nije dio povijesnih lekcija o tiraniji, kao što je holokaust. On je dio duge povijesti kolonijalizma, imperijalizma, ropstva i genocida u Africi. Kralj Leopold je ubijao “samo” Afrikance. Mnogo je materijala o “bijelom kralju crne smrti”, kako je nazvan.

Nije Leopold bio jedini izvor zla u Kongu. Imao je generale i vojnike koji su izvršavali njegove zapovjedi i sprovodili zakone. Danas se sablažnjavamo oko građanskih ratova u Africi i genocida koje zaraćene strane provode. No upravo je kralj Leopold uspostavio vojsku koja ne ratuje nego masakrira. On je usadio mehanizme i sustav prema kojem se svatko drugačijeg shvaćanja smatra životinjom. U njegovo vrijeme genocid je opravdavalo katoličanstvo (vojnici pišu časniku kako su “članove obitelji kriminalca prikucali za ograde tako da čine križ)

Eva Kesler, foto: CC

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik