SVETE ZMIJE IMAJU NA GLAVI I JEZIKU KRIŽ. Čudo na Grčkom otoku koje je spasilo monahinje

Male crne i bijele zmije imaju mali križ na glavi, a jezici su im također u obliku križa. Poznato je da pripadaju vrsti telelescola fallax , također poznatoj kao europska mačja zmija, a pojavljuju se u dvorištu samostana /manastira i oko njega, na zidovima i zvoniku i to isključivo oko dana Velike Gospe. Zmije ne pokazuju strah dok služe i bezopasne su za vrijeme svečanosti. Čim Liturgija završi one postaju neprijateljske, agresivne i nestaju natrag u pustinjska područja. Zmije se ne mogu naći do sljedeće godine.

Prema legendi i vjerskom uvjerenju dolaze oko blagdana velike Gospe na Grčki otok Kefalonia u Jonskom moru. Pravoslavna crkva Panagia Langouvarda je mjesto starog samostana uz selo Markopoulos koje ima srebrnu ikonu Panagia Fidousa – Djevice Marije od zmija. Iako mnogi tvrde da su otrovne, navodno nikada nikoga nisu ujele, a turisti ali i mještani igraju se sa njima i maze ih.Zmije pužu i omotavaju se oko ljudi i ikona, a roditelji ih djeci stavljaju na glavu jer neki vjeruju da je to za sreću i zdravlje. Ipak, kako tvrde mještani najveća je misterija, što se ove ”svete zmije” (kako ih zovu), ne mogu naći nigdje nekoliko dana prije ili nakon blagdana.

Mit o tim zmijama vezan je za godinu kada su samostan nenaoružanih monahinja napali gusari 1705. Nisu se imale kako same obraniti, pa su molile Djevicu Mariju za pomoć. Ona im je pomogla tako što je u samostan poslala mnoštvo zmija koje su uplašile pirate, piše Aleteia kao i Vatican news. U posljednjih sto godina zmije se nisu pojavile samo dva puta. Prema grčkim novinama Greek City Times, “Prvi put se nisu pojavile 1940. godine neposredno prije nego li je izbio Drugi svjetski rat, a drugi put u kolovozu 1953. kada je Kefaloniju pogodio snažan potres. Stoga se vjeruje da je zlokobno ako se zmije ne pojave.”

Blaženu Djevicu Mariju tradicionalno se prikazuje kako stoji na zmijskoj glavi. U određenom smislu ove zmije mogu simbolizirati Marijin autoritet nad Sotonom te kako čak i zmije njoj odaju počast. Nadalje, budući da svatko može lako rukovati tim zmijama, sjetimo se odlomka iz Markovog evanđelja, “Uzimat će zmije u ruke” (Marko 16,18).

Imperij

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik