IZRAELSKI OVČAR beskućnik koji je nadživio

Poznat kao Kanaanski ovčar je pasmina lutalica, koji je postojao prije Biblije. Vrlo rijetka pasminai to iz drevnog Haanana/Kaanana, oblasti koja danas obuhvaća Izrael, dio palestinske teritorije, Libanon, dio Jordana i dio Egipta. Postali su rijetkost. U svijetu postoji od 2000 do 3000 kanaanskih pasa, uglavnom u Europi i Sjevernoj Americi. Požrtvovan, inteligentan, oprezan, brz, neustrašiv, lovac, čuvar.

Prema predaji, Kanaanski ovčar je bio čuvar starih Izraelaca, čuvajući njihove logore i stada. U vrijeme dijaspore, ova tradicija se nastavlja, Izraelci su na silu udaljeni sa svoje zemlje i morali su ostaviti svoje pse. Ovi psi su se vratili u divljinu. Izbjegavajući izumiranje, većinom su ostali po svuda služeći i drugim narodima. Iskopavanja u Ashkelonu otkrila su groblje za koje se vjeruje da su ga napravili Feničani i koje datira iz 5. vijeka p.n.e., ali je na tom groblju nađeno 700 kostura pasa koji su svi anatomski slični izraelskom ovčaru modernog vremena. Arheolozi pretpostavljaju da su psi bili cijenjeni kao svete životinje.

U izraelskim pećinama Einan i Habonim pronađeni su najstariji ostaci ovih pasa, koji datiraju iz vremena od prije čak 10.000 godina. U Sinajskoj pustinji postoji izrezbarena stijena iz perioda od prvog do trećeg veka pre nove ere na kojoj je oslikan pas koji po dimenzijama i obliku izgleda baš kao izraelski ovčar.  

Od „izbjeglica“ izraelski ovčari širom svijeta dokazuju se kao izvrsni službenici u vojsci i policiji, dragocjeni pomoćnici u potragama i spašavanju ljudi, otkrivanju mina i kao vodiči slijepih. Najviše ih koriste Izraelci.

Dr. Veterine i kinolog u Beču dr. Rudolphina Menzel je bila Židovka cionista koja se borila u Austriji za očuvanje čistokrvne ove pasmine i u tome joj je Izrale i Svjetski kinološki savez dao priznanje. 1930. godine, započela je program selektivnog uzgoja i slala ih kao poklone u SAD, Veliku Britaniju. Ona je i odgovorna za očuvanje ove rase. Paravojna izraelska jedinica Hagana ju je molila da im pomogne sa psima za borbe, ista jedinica kasnije je postala elitna Izralaelska jedinica.

Izraelski ovčar je pas srednje veličine, čvrste građe i jak. Veoma sličan divljim psima. Dlaka mu je gusta, oštra i ravna, kratka do umjereno duga, s gustom poddlakom. Teži od 18 do 25 kilograma, visine je od 50 do 60 centimetara, a prosječni životni vijek mu je od 11 do 14 godina. Prema FCI standardu, spada u špiceve i pse primitivnog tipa. Kaananski pas je odan i nježan, pun ljubavi i veoma posvećen svojoj ljudskoj obitelji. Uvijek je entuzijastičan, izrazito je inteligentan, spretan i okretan. Ovo je pas snažne volje, pa mu je potreban dosljedan vlasnik sa iskustvom. Nije pretjerano zahtjevan i lako se prilagođava svim životnim uslovima i svim temperaturama. Zbog visoke inteligencije i nepresušne energije potrebno mu je mnogo fizičke i mentalne stimulacije kroz igru i učenje, jer ako mu je dosadno, postaje destruktivan. Nepovjerljiv je i oprezan prema strancima. Njegov nagon za čuvanje teritorije, zaštitnička narav i promatračke vještine ga čine izvrsnim psom čuvarom. Veoma je privržen mališanima i brižljivo ih čuva, međutim, prema drugim psima može biti agresivan.

Imperij

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik