GLUMICA ČIJA SU LJEPOTA I ŠARM IZ GODINE U GODINU VEĆI…. IMA 85 GODINA

Čak je i genovski nadbiskup jednom rekao: “Vatikan se strogo protivi ljudskom kloniranju, ali bismo u slučaju Sophie Loren možda napravili iznimku. Što reći na to osim na današnji dan, kad Loren slavi 73. rođendan, predstaviti njezinu vječnu ljepotu u njenom punom sjaju?” Skoro je umrla od gladi, majka joj je prosila da preživi, danas ima 85 godina, glumila je u malo filmova ali kvalitetnih. Sophia Loren (Rim, 20.09. 1934.), pravim imenom Sofia Villani Scicolone, talijanska je glumica i dobitnica Oskara, koja je u 1960-ima stekla svjetsku slavu. Majka Romilda rodila je Sophiu na odjelu rodilišta za siromašne i neudate majke jer je otac Sophie bio ženskaroš tako se nikada nije udala za njega.

U mlađim godinama

Odrasla je u siromašnim uvjetima u gradu Pozzuoli kraj Napulja dok je još trajao 2. svjetski rat. Mali stan dijelila je sa sestrom Marijom, roditeljima, djedom, bakom, ujacima te tetama – kasnije je izjavila da ju je život u siromaštvu učinio žilavijom osobom. Kao dijete smatrala se ružnom djevojkom, ali je kasnije izrasla u ljepoticu. Njena sestra udala se za Romana Mussolinija, sina Benita Mussolinija. Sophia je već s 15 godina otišla tražiti filmske uloge u Rimu, a s plaćom od posla kao model za ilustrirane romantične priče uzdržavala je svoju obitelj.

Nakon malih uloga u filmovima, kao što su Quo Vadis, Sophia je 1957. upoznala starijeg producenta Carla Pontija s kojim se udala na svoj 23. rođendan. Od njega se morala rastaviti kako bi ga spasila od optužbe za bigamiju jer je on već prije bio oženjen, ali je ipak ostala s njim u ljubavnoj vezi. Bilo je poznato da su mnogi glumci bili očarani njenom ljepotom; na setu filma Ponos i strast Cary Grant se tako duboko zaljubio u nju da ju je zamolio da se uda za njega iako je znao da je već udata za Pontija, a i Peter Sellers zagledao se u nju dok su zajedno snimali komediju Milijunašica te je navodno bio spreman i razvesti se od svoje supruge zbog nje.

Kada je 1962. osvojila Oscara za talijansku ratnu dramu La Ciociara, snimljenu po predlošku istoimenog Moravijina romana, postala je prva glumica u povijesti koja ga je dobila izvan engleskog govornog područja. Godine 1967. nastupila je u posljednjem filmu kojeg je režirao Charles Chaplin, Grofica iz Hong Konga, ali koji nije bio hvaljen od kritike, a uz to se i posvađala sa partnerom u filmu zvijezdom Marlonom Brandom.

Sophia nije bila avanturista i tako su je ocijenili. Praktički nije se uopće znalo ima li ljubavnika, ljubavnicu, život sa strane. Imala je gard i samo je cijenila u životu ljubav. Bila je nedostižna većini najzgodnijih glumaca. Njena je rečenica:“ Ništa ne može ženu učiniti ljepšom od njenog uvjerenja da je lijepa.“ Sophia je jednostavno bila zaluđena, niskim, nezanimljivim za javnosti i starijim 22 godine Pontijem.

Godine 1982. odslužila je 18 dana u zatvoru u Italiji zbog neplaćanja poreza. Empire časopis ju je 1995. prozvao 25. najseksi zvijezdom u filmskoj povijesti, a mnogi su ju smatrali privlačnom i nakon što je prešla 60. godinu. Osim Oscara, osvojila je i 5 Zlatnih globusa; četiri puta za najpopularniju žensku zvijezdu, a jedanput za životni doprinos filmu. Prije svojeg prvog djeteta imala je dva spontana pobačaja. Ipak, usprkos komplikacijama, uspjela je kasnije roditi dvoje djece koje su se zvali Carlo Ponti Jr. i Edoardo Ponti.

Danas živi u Ženevi, a posjeduje i apartman u Trumpovom World Toweru u New Yorku, kao i kuću u Kaliforniji i talijanskom priobalnom gradiću Porto Ercole. Od talijanske države dobila je orden zasluga za narod.  Poznato je da je bila strastvena pušačica i nije baš sigurno da se do danas u potpunosti odrekla cigareta iako tvrdi da ne puši od 1985. godine. Kad su joj prije nekoliko godina iz Playboya ponudili da po treći put u životu pozira za svotu od 130 tisuća dolara, pitala ih je: ‘A zašto tako malo!?’ Izdavači su odmah udvostručili iznos, ali ih je glumica odbila uz objašnjenje:’ Ipak sam sad baka i ne bi bilo lijepo da me vide unuci!’ No, kako sama kaže, dobar izgled održava tjelesnom aktivnošću i dobrim raspoloženjem: “Svako jutro iskočim iz kreveta, stavim trenirku i šećem sat vremena. Uvijek sam dobre volje i stvarno sam malo kad depresivna. Šećući, stalno vjerujem da me baš iza idućeg ugla čeka nešto posebno lijepo.”

Eva Kesler, foto: Getty Images

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik