ROTKVICA – sve zdravlje u njoj

Nekoliko istraživanja pokazalo je da rotkvice sadrže supstance koje su odlični borci protiv raka debelog crijeva.Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za proljetno čišćenje organizma. Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam. Na varenje najbolje utiču kada se jedu svježe i sirove, pa ih jedite kao salatu ili prosto grickajte dok gledate televiziju, i na taj način ubrzajte vaš metabolizam.

Rotkvice se posebno preporučuju onima koji su tokom zime preležali bronhitis ili upalu sinusa. Osim toga, svrstavaju se među povrće koje je blagotvorno za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju kolesterol, reguliraju nivo šećera i krvni pritisak. Potiču rad jetre, žući i čiste krv. Vlakna, kojima obiluju, reguliraju pražnjenje crijeva, pa se efektnije izbacuju toksini i sprečava pojava zatvora.

Ovi crveni plodovi značajni su i za zdravlje kože. Uspješno čiste lice od akni, a djeluju i protuupalno. Poželjno je i da ih jedete, ali i da ih stavljate na problematično mjesto na koži. Sok od rotkvica se smatra dobrim prirodnim lijekom protiv urinarne infekcije. Ovaj napitak efikasno ublažava peckanje, a odličan je diuretik i pomaže izbacivanju bakterija. Rotkvica sadrži tvari koje neutraliziraju bilirubin u jetri zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice.

Imperij, foto: Pixabay

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik