RUSKI KARDIOLOG OZBILJAN: SVAKI ČOVJEK ZA ZDRAVLJE SRCA I MOZGA MORA…

500 ml tečnosti (tekućine) je neophodno, a ako vašem tijelu treba više, tijelo će poslati svoje signale, tvrdi specijalista. Gdje god da se okrenete čuti ćete savjete i upozorenja: “Pij više tekućine “, “Pij više vode”, “Dehidracija vodi do starenja kože”… Da je to stvarno tako, objašnjava cijenjeni ruski kardiolog Aleksandar Leonidovič Mijašnikov.

“Voda u tijelo ulazi kroz tri izvora, a prvi je ono što pijemo. Ne računa se samo čista voda, već i kava, čaj, sokovi, alkohol, ali i tečna jela poput supe/juhe.  Drugi izvor su povrće i voće, koji sadrže i do 90 % vode. Treći izvor je voda koju tijelo samo proizvodi kao rezultat biokemijske reakcije oksigenizacije ugljičnih hidrata. Da, ugljenih hidrata”, naglašava ruski ekspert.

Pod normalnim uvjetima, odraslom čovjeku potrebno je najmanje 1.600 ml vode dnevno. Gdje taj minimum odlazi? “To je zapravo količina tečnosti koja je tijelu potrebna da pokrije dnevni gubitak koji odlazi kroz urin, kožu, pluća i stolicu”, kaže dr Mijašnikov.  On dalje kaže da sa normalnom ishranom kroz namirnice unosimo u prosjeku 800 ml vode, 300 ml tijelo samo proizvede, a 1.600 ml je neophodan minus (800+300=1.100 + 500 ml koje dr. Mijašnikov smatra potrebnim dnevnim unosom).

“Da li mislite da je razmjena tečnosti u tijelu zavisna od količine ispijene i izlučene vode? Ne – hormoni koji reguliraju procese u tijelu proizvode se ne zahvaljujući količini tečnosti, već koncentraciji natrija, odnosno soli!  Koncentracija soli u krvi i urinu je i ta koja određuje koliko je našem tijelu potrebno tečnosti.“, objašnjava Mijašnikov. Ako organizam ne raspolaže sa dovoljno vode, koncentracija soli će biti viša i izazvati žeđ i oslobađanje antidiuretičkih hormona. Rezultat je tada veći unos vode i smanjeno izlučivanje kroz bubrege.

Sa druge strane, ako je količina vode prevelika, doći će do smanjenja koncentracije soli. “U tom slučaju organizam nema vremena da se navikne na novonastalo stanje, koncentracija soli ne može da poraste, što može da dovede do opasnih posljedica, uključujući i fatalne”, upozorava Mijašnikov.

Doktor zaključuje da ako se hranite normalno, dnevno treba da popijete bar 500 ml tečnosti. Ali, dr Mijašnikov upozorava da treba pratiti svoje tijelo i osjećaj žeđi, a ne internet savete i generalna pravila, koja se ne mogu primijeniti na svakoga. „Ako vam je potrebno više od 500 ml tečnosti, tijelo će poslati signale.“- tvrdi dr Mijašnikov. “Imam pacijente koji opsesivno unose i do 10 litara vode dnevno. To stanje se naziva psihogena polidipsija i zahtjeva liječenje, jer su ovolike količine vode potpuno izmijenile prirodne mehanizme”, kaže stručnjak.

Imperij, foto: Screenshot

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik