LAŽNI LIJEKOVI U PORASTU, NA NAIVNIMA SE OKREĆU MILIJARDE

Okreću se milijarde eura na naivnim ljudima. Lažni lijekovi predstavljaju sve veću prijetnju u Evropi jer uzrokuju ozbiljne bolesti ili smrt, a farmaceutskoj industriji godišnje nanesu štetu od nekoliko milijardi eura, navodi se u izvještaju Europola  U izvještaju se ističe da kriminalne mreže proizvode sve raznovrsnije lijekove, uključujući i medikamente za ozbiljne bolesti poput raka.

Luksuzniji predmeti poput odjeće i nakita su među najčešće primijećenom lažnom robom, ali kriminalci u Evropi proizvode sve veći spektar falsificiranih artikala poput hrane, pesticida i dijelova za automobile. “Organizirane kriminalne grupacije koje proizvode i prodaju ovu robu ne poštuju kvalitetu koji često predstavlja rizik po zdravlje i bezbjednost ljudi.“, rekla je direktorica Europola Catherine De Bolle.

U izvještaju se napominje da lijekovi koji se proizvode u tajnim laboratorijama u nehigijenskim uslovima i radom nestručnih lica mogu sadržavati pogrešne aktivne ili nikakve sastojke te visoke nivoe otrovnih supstanci. Kriminalci često ilegalno uvoze lijekove izvan EU, poput Kine, gdje nastaje većina lažne robe, nakon čega ih prepakuju i prodaju u Evropi.

Imperij i mediji, foto: Pixabay

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik