Vrijeme vašeg obroka u toku dana može utjecati na gubitak kilograma

Stara izreka kaže: “doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj poput siromaha“, a danas bi nam mogla biti od koristi. Tačnije, ovakav pristup bi mogao biti od pomoći ne samo za bolje zdravlje, već i za gubitak kilograma.

Provedena istraživanja utvrdila su da vrijeme kada jedete, a ne ono šta jedete, mogu imati veći utjecaj na debljanje, odnosno mršavljenje.

Istraživači su uporedili rezultate gubitka kilograma kod dvije grupe žena u dobi između 18 i 45 godina koje su bile na dijeti, a koje su dnevno unosile isti broj kalorija.

Grupa koja je imala obilniji obrok za ručak izgubila je tri kilograma više od grupe koja je obilno večerala, tj. 12,5 kilograma u odnosu na 9,5 kilograma tokom 12 sedmica.
Ta grupa žena je također imala i veće poboljšanje u podnošljivosti na inzulin, što može pomoći i u kontroliranju šećerne bolesti.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo mogu li se ovi rezultati održati i primjenjivati na opću populaciju, ovo je jednostavna promjena u načinu života koju svako može napraviti. Kao bonus ovakvog djelovanja, možda nećete doživjeti tipičnu glad tokom podneva kada uglavnom posežemo za užinom.

Ukoliko ručate na poslu, isprva će biti problem da spakujete nešto obilniji i snažniji obrok. Da biste olakšali prilagodbu, za večeru napunite svoj tanjir zdravom hranom koju možete jesti u velikim količinama, poput salate i puno povrća.

 

Pripremila: Ilma Bobeta, foto: Pixabay.

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik