Japan: Zabranjeno uznemiravanje i fotografisanje gejši, kazne i do 80 eura

Lokalne vlasti japanskog grada Kyota odlučile su podvući crtu onima koji fotografiraju gejše bez dozvole u privatnom prostoru, uvodeći novčane kazne za one koji se ne budu pridržavali novih pravila.

Zakon su izglasali lokalci i vlasnici trgovine u distriktu Gion i on jasno daje do znanja da je fotografiranje na privatnim cestama, kao i s gejšama zabranjeno. Dakle, gejše se ne smiju uznemiravati.

Poznato je da Japanci ništa ne prepuštaju slučaju, pa će postaviti videonadzor, a oni koji budu kršili pravila dobit će kaznu od 10.000 jena, što je oko malo više od 80 eura. Još nije poznato ko će naplaćivati kazne.

Stanovnici područja gdje će se nova pravila početi primjenjivati već su počeli stavljati obavijesti, štampati letke i upozoravati turiste. I u prošlosti je bilo sličnih pokušaja kojima se željelo utjecati na ponašanje turista, no oni su bivali neuspješni.

Lokalci podržavaju nova pravila, ali također strahuju da su kazne preniske te da će oni koji žele nastaviti fotografisati, makar i po cijenu dobivanja kazne.

U pilot projektu koji će biti pokrenut početkom dvanaestog mjeseca turisti se pitaju kako da se ponašaju putem pametne aplikacije koja donosi poruku na kineskom i engleskom jeziku čim dođu na udaljenost od jedan kilometar od Giona. U njoj se zahtijeva da izbjegavaju fotografiranje geikoa i maikoa bez dozvole i da ne dodiruju privatni posjed.

 

Pripremila: Ilma Bobeta, foto: Pixabay.

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik