Kućni ljubimci korisni pri odrastanju vašeg djeteta

U našem ubrzanom načinu života, često zaboravljamo kako nas svako biće u našoj okolini može nečemu naučiti. Pa tako, upravo životinje su prekrasni učitelji jer nam pružaju bezuvjetnu ljubav, odanost i prihvaćanje. A šta djeca dobivaju od brige za kućnog ljubimca, saznajte ispod.

Djeca koja imaju kućnog ljubimca su empatičnija. Briga o kućnim ljubimcima nosi veliku odgovornost. Obavljanjem stvari kao što su šetnja psa, čišćenje kaveza ili terarija, te brigom o prehrani i zdravlju vašeg krznatog prijatelja, najmlađi uče o empatiji, suosjećajnosti, odgovornosti i disciplini.

Ljubimci su idealni za oslobađanje od stresa, pa djeca koja traže utjehu u svojim ljubimcima kada su tužna ili uznemirena postaju manje tjeskobna i privrženija.

Ljubimac pruža osjećaj sigurnosti, ljubavi i pomaže kod usamljenosti. Iako se oni ne mogu uspoređivati s drugom djecom, idealni su za igranje i provođenje vremena.

Nadvladavanje sramežljivosti. Naučno je dokazano da učenje naglas pred ljubimcem pomaže djeci da se oslobode straha od javnog nastupa u školi, te imaju više samopouzdanja. Kućni ljubimci zahtijevaju pažnju, pa dijete nema mnogo mogućnosti da se povuče i bude sramežljivo.

Naravno, prije udomljavanja i puštanja kućnog ljubimca u vaše srce i dom, razmotrite da li doista imate vremena i prostora za ovakvu vrstu obaveze.

Pripremila: Ilma Bobeta, foto: Pixabay.

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik