UKLETA MJESTA NA ZEMLJI KOJA LEDE KRV U ŽILAMA

Ukleta mjesta lako je prepoznati po atmosferi koja čovjeka prožme jezom i ledi krv u žilama. Razlozi zbog kojih su ta mjesta jeziva mogu biti različiti, većina će reći da je sve to stvar uma, a mi vam prenosimo pregled nekih od definitivno najstrašnijih ukletih mjesta na svijetu za koje javnost smatra da su doista isključivo prokleti.

Kuća Riddleovih

Stara kuća na Floridi bila je pogrebno poduzeće 1920. i u vlasništvu Karla Riddlea. Jednog je dana Joseph, jedan od zaposlenika, bez očitog povoda počinio samoubojstvo na tavanu objesivši se o gredu. Za života je navodno mrzio muškarce, a to je nastavio činiti i nakon smrti, pa je tako njegov duh napadao i bacao predmete na sve muškarce koji bi zakoračili na tavan. S vremenom je muškarcima tamo zabranjen ulaz. Iako su i drugi dijelovi kuće ukleti te se namještaj neobjašnjivo pomiče, agresivni duh je, kažu nesretnici koji su pohodili kuću, baš je na tavanu.

Helltown

Mjesto u Ohiu, u kojem je Vlada masovno otkupljivala zemlju 1970-ih godina, ostalo je napušteno nakon nerealiziranih planova i seobe stanovništva. Domovi stanovnika trebali su biti srušeni, a zemlja pretvorena u nacionalni park, no to se nikada nije ostvarilo. Zaraslo zemljište neodržavano desetljećima posebno je i po takozvanoj cesti nazvanoj ‘Kraj svijeta’. Iz te, inače slijepe ulice, nitko tko se previše udaljio od znaka da je zatvorena, nije se više vratio. Mjesto navodno opsjedaju neki vrlo gnjevni duhovi članova Ku Klux Klana, pacijenata lokalne psihijatrijske bolnice i preminulih mutanata koji su nastali kao posljedica vladinih eksperimenata.

Bolnica Ridges

Psihijatrijska bolnica u Ohiju poznata je po brojnim provedenim lobotomijama kojima su liječili sve, od epilepsije do masturbacije. Ludima su proglašavali svakoga, no duh koji opsjeda bolnicu vrlo je posebna pacijentica. Naime, 54 godišnja pacijentica pobjegla je iz bolnice i nije je bilo šest tjedana. Pronađena je mrtva u praznom bolničkom krilu. Skinula je svu svoju odjeću i uredno je složila pored sebe te legla na hladni beton gdje je naposljetku i umrla. Kombinacija sunčeve svjetlosti i raspadanja ostavili su trajan trag na podu bolnice koji se vidi još i danas, a njezin duh još uvijek opsjeda to bolničko krilo.

Humberstone i LaNoria

Dva rudarska grada u Čileu osnovana su krajem 19. stoljeća, a napušteni su 1960. nakon što su rudnici presahnuli, a radnici, tretirani gotovo kao roblje, ostavljeni da se drugdje negdje snalaze kako znaju i umiju. Stanovnici okolnih mjesta boje se približiti napuštenim nastambama jer vjeruju da praznim ulicama još uvijek lunjaju duhovi siromašnih rudara, koji nikada nisu uspjeli otići, a još je stravičnij pogled na lokalno groblje koje je puno otvorenih grobova. Bilo da se radilo o duhovima koji su toliko zapeli u vremenu i prostoru da se ne mogu odvojiti od svojih tijela, bilo da je riječ o živim bolesnicima koji otkopavaju trupla, Humberstone i LaNoria su svakako jeziva mjesta u koja stupaju samo najhrabriji.

Psihijatrijska bolnica Byberry

Zloglasna Phfiladelfijska institucija bila je na lošem glasu zbog nehumanog tretiranja pacijenata, prenatrpanosti i ‘medicinskih’ praksi koje su tamo provođene.Zgrada je napokon srušena 2006., 16 godina nakon zatvaranja, jer je bila puna azbesta te se čekalo pogodno vrijeme za sanaciju. Ipak, na mjestu nekadašnje bolnice još uvijek je jeziva atmosfera koja podsjeća na prenatrpane hodnike u kojima su spavali pacijenti i raznosili svoje fekalije, ali i na puno mračnije slučajeve zlostavljanja pacijenata od strane osoblja, ali i drugih pacijenata. Jedan takav primjer je brutalno ubojstvo pacijentice kojeg je počinio Charles Gabe, odbjegli i nikada pronađeni pacijent. Nakon što je ubio žrtvu, njezino tijelo raskomadao je i ostatke ostavio po cijeloj bolnici. Žrtvini zubi pronađeni su kod jednog pacijenta koji se igrao njima.

Dvorac Leap

Jedno od najprepoznatljivijih ukletih mjesta na svijetu je svakako irski dvorac čija je prošlost prožeta krvavim spletkama, ubojstvima i osvetama. Opsežni dokumentarac u pet dijelova možete pogledati u nastavku ili možete nastaviti čitati za sažetak. Iako je dvorac prepun stravičnih utvara ubijenih dvorjana i plemstva, možda je najpoznatiji po čudovištu koje navodno obitava u hodnicima, a koje se može izbjeći ako se na vrijeme zamijeti smrad sumpora i mesa u raspadu kojeg čudovište širi. Jezivo je i što je za vrijeme renovacije dvorca otkrivena skrivena tamnica u koju se može doći jedino preko otvora na stropu, a u koju su ljudi bacani i ostavljani da umru. U tamnici je tako prođeno nekoliko šiljaka na koje su tijela padala, a radnici koji su renovirali dvorac u tri su navrata morali odnositi nakupljene kosti.

Sjenke smrti

Nitko nije siguran po čemu je cesta ‘Sjenke smrti’ u New Jerseyu dobila ime, no sve teorije su podjednako zastrašujuće. Jedna glasi da je ime nastalo zbog lutalice koji je noću ubijao ljude koji su prolazili cestom.Druga tvrdi da je ime dobila zbog toga što je lokalno stanovništvo linčovalo lutalicu i objesilo njegovo truplo kao upozorenje lutalicama da se klone mjesta.Kruže i priče o ženi koja je odrubila glavu svojem suprugu, a glavu i tijelo zakopala svako s jedne strane ceste. Tu je i teorija da je ime nastalo zbog epidemije malarije, a jedina cesta koja je vodila do izoliranog mjesta se iz tračka nade pretvorila u običnu sjenku smrti.Koja god teorija bila prava, cesta svakako zaslužuje svoje ime, a cijeloj atmosferi doprinose i obližnja jezera i močvare koja su poznata po gustim maglama i neobičnoj svjetlosti iznad njih.

Imperij, foto: Pixabay

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik