ZAVIRITE U VELIČANSTVENI DVORAC EDINBURGH U ŠKOTSKOJ (VIDEO)

Dvorac Edinburgh godišnje posjeti približno milijun ljudi. Ako se izuzme Londonska kula, dvorac Edinburgh je najposjećeniji spomenik u Velikoj Britaniji.

Oko 600. godine tri stotine ljudi se okupilo oko njihovog Kralja Mynyddoga u njegovom utvrđenju Din Eidyn. Ovo je prvo pominjanje imena mjesta koje danas zovemo Edinburgh. 638. godine Din Eidyn je okupiran od strane Yorkshireskih Anđela. Nakon toga je mijesto dobilo naziv Edinburgh, koji se održao do danas.

600. godine Kraljica Margaret, žena Malcolma III je ležala u dvorcu ozbiljno bolesna. Javljeno joj je da je njen muž ubijen kod Alnwicka u Northumberlandu, nakon čega je i ona, slomljena srca, preminula. Nakon što ju je Papa Inosentije IV 1250. godine proglasio za sveticu unutar tvrđave je sagrađena kapela posvećena njoj. Ta kapela je najstarija građevina unutar Edinburgh dvorca.

1296. godine Edvard I, engleski Kralj, napada Škotsku i okupira dvorac Edinburgh. U noći 14. 03. 1314. godine Sir Thomas Randolph, nećak Kralja Roberta Brucea, se sa svojim ljudima popeo preko sjeverne stijene na dvorac Edinburgh, iznenadio engleski garnizon i povratio dvorac.

1568. godine Mary, Kraljica Škota, je otplovila u Englesku, i njen maloljetni sin je postao Kralj Škotske. Za sobom je ostavila podjeljenu naciju. Sir William Kirkcaldy je bio čuvar dvorca Edinburgh. Kada je 1571. godine htio da podrži protjeranu kraljicu, kraljeve pristalice su opkolile dvorac, ali pošto je najbolja artiljerija bila u dvorcu, nisu mogli da prodru unutra. Opsada je trajala dvije godine, sve dok Engleska nije poslala namjesnika Mortona. U maju 1573. godine, nakon razornog jedanaestodnevno bombardovanja, istočni zidovi su se srušili, Kirkcaldy se predao nakon čega je i pogubljen. Namjesnik Morton je skoro odmah počeo obnovu porušenog dvorca. Dvorac je do danas ostao u vlasništvu škotske države.

S.M

Foto: Gettyimages

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik