PODIZAO MORAL INVALIDIMA SA SVOJOM PROTEZOM

Francuski glumac Guillaume Depardieu, sin filmske legende Gerarda Depardieua, umro je u 37. godini od teške virusne upale pluća. Od ranog djetinjstva prisutan na snimanjima svoga oca, a filmski debi imao je s tri godine života. 

Veliki preokret u njegovoj karijeri dogodio se 1991. godine kada je u 20. godini snimio film “Mladi Marin Marais”.  Godine 1995. dok je vozio motocikl na njega je naletjelo vozilo, teško je ozlijedio nogu u nesreći na, nakon koje je zbog bolničke infekcije Stafilokok imao 17 operacija i naposljetku zbog nesnosnih bolova pristao na amputaciju noge 2003. godine.  Depardieu mlađi osvojio je 1996. godine Cesar, francuski Oskar, za ulogu u filmu “Les Apprentis”.  Međunarodne pohvale zaslužio je nastupom u filmu Jacquesa Rivette iz 2007. godine “The Duchess of Langeais”.  A najveće dostignuće smatraju Francuzi je moral i svijest koju je podigao za invalidne osobe.

Guillaume Depardieu and father Gerard Depardieu, Getty Images

Na naslovnici tjednika Paris Match pozirao je sa protezom. “Moramo biti ponosni na ono što jesmo, čak i ako smo invalidi. Ništa nije izgubljeno, sva snaga je u vama. Svemu se možemo oduprijeti. Život je toga vrijedan. Kunem vam se.”, poručio sin slavnoga glumca Gerarda Depardieua. Svoju odluku da se podvrgne amputaciji, “protivno mišljenju bližnjih koji su preporučili da pričeka”, on tumači kao odluku “slobodna čovjeka” i dodaje da je “danas gotovo sa svime što je bilo samouništenje: prestajem piti a uskoro i pušiti”.

Za Guillaumea Depardieua, koji je osnovao zakladu za oboljele od bolničkih infekcija, invalidnost “je mala društvena smrt, jer invalidi nisu uopće integrirani u društvo”. Planirao se ubaciti u političke vode kako bi osnovao ministarstvo “koje bi ujedinilo i ekologiju i zdravstvo”. “Proteza je skupa i ne refundira se. Kad se nekome radniku dogodi ovo što se dogodilo meni, ne preostaje mu drugo nego da šepa”, požalio je Depardieu. 


Imperij, Foto: Getty Images, CC

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik