VATIKAN, kad jaganjci progovore 4/20

4.dio Papa šokiran lažima kardinala Ezzattia kojem se sudi (na slici) više ne razaznaje istinu od laži

Afera koja je žestoko potresla svijet zapravo se odvila u izrazito katoličkom Chileu gdje su žrtve istupile preko medija udružene i iznjele o organiziranoj pedofiliji i prikrivanju od strane biskupa do vrha kardinala Ezzattia. Optužili su da je jedan od velikih zlostavljača zbog kojih je počinjeno mnogo suicida karizmatični otac Fernando Karadima i prijatelj od pape biskup Juan Baross.  Papa je u avionu medijima izjavio da to nije istina i da su potrebni dokazi za tako ozbiljne optužbe. Nakon papinih ponavljanih laži, istina je bila glasnija sa javnim prozivkama i jedinstvom žrtvi, tako je poslao u Chile posebnog istražitelja kako bi utvrdio što se događa u Chileu. Nadbiskup Charles Scicluna otišao je utvrditi istinu. Istražitelj je obavio razgovore sa 64 osobe i svjedočanstva sadrže 2300 stranica. Scicluna je Papi priopćio da su biskupi lagali i da su žrtve koje su preživjele teško povrijeđene po drugi put. Nakon toga se papa hitno javno pokajao i zatražio oprost od žrtvi te ih pozvao u Vatikan kao i hitno na očitovanje 34 biskupa. Juan Carlos Cruz, žrtva zlostavljanja susreo se sa Papom u Vatikanu i iznio mu kako je pedofilija dio tradicije u Čileu i da su stvari mnogo strašnije nego se može opisati. Papa je bio šokiran i prema riječima žrvtve Cruza doista nije mogao pojmiti da netko ima takav sustav života sa posvećenim rukama da živi Krista.

Charles Scicluna (u sredini) je po zadatku Pape otišao vidjeti jeli žrtve govore istinu. Scicluna se vratio Papi i tražio Papinu javnu ispriku. Rekao je Papi da su ga svi biskupi Chilea lagali čak i najbolji prijatelji. Rekao je Papi da se zlostavljanja i pedofilija događaju i sustavno prikrivaju. Papa je počeo vapiti javno i tražiti oprost žrtvi.

34 biskupa su pozvani u Rim i sami su ponudili ostavke. Državni tužitelj Čilea Emiliano Arias je izjavio za La Terceru da sumnja da je zemlja preplavljena ustrašenim žrtvama i kako neće imati milosti prema svima koji su pokrivali više od stotinu svećenika zlostavljača. Izdao je naloge za pretrese mnogobrojnih nadbiskupija što je šokiralo javnost. Uhićeni su biskupi a neki pozvani na informativne razgovore kao i vojni biskup od sredine 2018. zapljenjena su računala. Tužitelj je priopćio javnosti da je u posljednjih 60 godina u Čileu od strane klera zlostavljano 266 vjernika, a njih 178 su bili maloljetnici. No brojke su počele rasti kad je javno progovorio. Tužitelj koji predvodi druge tužitelje istrage Arias rekao je kako se javlja sve više žrtvi. Sumnja se na daleko veći broj ali žrtve imaju strah i imaju nepovjerenje jer im se nikada nije vjerovalo. Državni tužitelj Luis Torres je izjavio kako se većina sumnji odnosi na seksualne zločine koje su počinili svećenici, župnici te pojedini laici koji su povezani s crkvenim obrazovnim ustanovama i zaštitom biskupa do kardinala. 158 članova Crkve istražuje se zbog sumnji da su počinili seksualno zlostavljanje ili su ga prikrivali. Pritisak tijekom istrage je bio toliki da su se vjernici podijelili i u crkvi, napadali, gađali kamenjem i psovali biskupe. Prijetnje su išle do krvoprolićem biskupa tako da su se neki bojali za život. Istrage traju upravo i danas i vrlo su opširne.

POVIJESNO: TUŽITELJ ČILEA EMILIANO ARIAS NAREĐUJE PRESTRESE I UHIĆENJA PREKO 100 BISKUPA I SVEĆENIKA. SVI TUŽITELJI CIVILIZIRANIH ZEMALJA NAREDILI SU VATIKANU NE SAMO SURADNJU NEGO NAGOVJESTILI PRESTRESE I UHIĆENJA ŠTO SE I POČELO DOGAĐATI.

Više stotina svećenika i deseci biskupa su pod istragom države Chile zbog zlostavljanja. Ono što je sami Papa Franjo nazvao lažnim tvrdnjama obilo mu se o glavu. Bio je krivo informiran. Najgori od svih zlostavljača bio je prijatelj diktarora Augusta PinochetaFernando Karadima, najozloglašeniji čileanski predator kojem su vjerovali svi u njegove vizije kako Bog pomaže preko njega. Štitili su ga i sudjelovali biskupi.“Nudio bi vam viziju da vas je pozvao Bog. Pokazao bi vam prekrasan svijet. Uvijek bi nam govorio da imamo poseban dar, neku vrstu čudesnog dara, što ga on može vidjeti u onim mladim osobama koje imaju poziv od Boga. Bio je skoro poput sveca.”, za BBC je ispričao žrtva silovanja dr. James Hamilton, danas kirurg u svojim 50-ima.

Otac Fernando Karadima pružio je u ranim 80-ima tada adolescentu Jamesu Hamiltonu utočište. Čile je tada bio pod diktaturom generala Augusta Pinocheta već cijelo desetljeće. U tim teškim godinama ubojstava i nestanaka crkvena zajednica što ju je karizmatični svećenik osnovao u župi El Bosque u Santiagu, nudila je dobrodošlicu. “Za mladu osobu bilo je to poput pčele i meda, bilo je slatko u teškim vremenima, kada si se morao boriti skupa s obitelji.”, kazao je Hamilton. Također Hamiltona je napustio otac i iznio je kako je bio ranjiv tinejđer, lak plijen za zlostavljača. A kao mladi idealist, vjerovao je da ima samo dva izbora: “Ili se pridružiti narodu u borbi protiv Pinocheta, uglavnom kroz nasilje. Ili slijediti put koji je pokazivala katolička crkva, put svetaca, mira i toga da se postane glas Isusa. Htio sam studirati medicinu, pa je tako moj put morao biti nenasilan.” – rekao je.

KARDINAL EZZATTI (lijevo) KAO I SVI BISKUPI DO POSLJEDNJEG TRENUTKA SU LAGALI PAPU. SADA IM SE SUDI, DOBAR DIO BISKUPA SA KARDINALOM JE SMJENJEN VEĆINA SE BRANI SA SLOBODE ALI DOLAZE U PRATNJI POLICIJE ZBOG BIJESNOG NARODA. EZZATTIA GRAĐANI NAPADAJU NA ULICI. VIŠE NIJE KARDINAL I TRAJE MU SUĐENJE ZA PRIKRIVANJA.

Čileanac koji je preživio seksualno zlostavljanje također Karadime Juan Carlos Cruz rekao je kako mu je Papa Franjo na privatnom sastanku rekao: “Juan Carlos, to što si ti gay nije važno. Bog te stvorio takvim i takvog te voli a meni nije važno. Papa te voli takav kakav jesi. Trebaš biti sretan “. Iako su mnogi papinu izjavu označili odobravanjem homoseksualizma, Franjo je u više isječaka istaknuo umjesto cjelovito: „Homoseksualnost je grijeh. Bog ljubi grešnike i vjeruje u njihovo obraćenje, a kler je izrazito iznad svih pozvan da živi čisto i aseksualno.“ Bili Papa Franjo proglasio od crkve svetim Ivana Pavla II da se znalo koliko je njegove hijerarhije zapravo omogućilo silne pedofilske zločine. Istina je za vjernike vrlo bolna, no očito je da svetost može dati isključivo samo Bog i da to nisu posla niti ovlasti onih koji griješe i kaju se.

Nova prijava prema Vatikanu podnesena je 2018 protiv najstarijeg biskupa na svijetu i to je nadbiskup Bernardino Piñera (103) ujak predsjednika Čilea Sebastiana Piñera, koji je služio kao nadbiskup Serene od 1983. do 1990. nakon optužbi da je seksualno zlostavljao maloljetnicu prije 50 godina. Vijest je objavila nuncijatura Svete Stolice u Čileu. Ubrzo nakon toga, predsjednik Sebastian  je rekao: “Kao nećak, teško mi je povjerovati, jer znam njegovo ponašanje, njegov stav tijekom života, i teško mi je povjerovati pritužbi koja se podnosi protiv čovjeka koji danas ima 103 godine , nad navodnim događajem koji se dogodio prije 50 godina. “ Nadbiskup Piñera istupio je da je za istragu Vatikana protiv saznao preko novinara. “Izjavljujem da nisam svjestan optužbi koja je prouzročilo istragu i želim surađivati u rasvjetljavanju istine. raspoloženje da surađujem u njenom rasvjetljavanju. Svjedočim da sam tijekom svog dugog svećeničkog života koji je započeo 1945. godine uvijek imao besprijekorno ponašanje “, rekao je stariji Piñera.

Također nuncij Čilea nadbiskup Ivo Scapoloa je „za kaznu premješen u Portugal“. Žrtve i danas žestoko napadaju nuncija, koji je kao papinski predstavnik imenovan u Čileu 2011. godine davao lažne podatke i štitio biskupe predatore i oca Karadimu. Preživjeli su upozorili Portugalce da im dolazi „sotona u Portugal.“ Prije nego je krenuo na avion agenti su upali u nuncijaturu 2018 Scapolo je ispitan po optužnicama prikrivanja seksualnog zlostavljanja unutar crkve, posebno u slučaju Fernanda Karadime i biskupa Juana Barrosa. Izgledno je da je rekao sve po napucima Pape Franje tako mu je omogućeno da uz suradnju sa Vatikanom bude dostupan vlastima Chilea.

PAPA FRANJO SEBI JE DAO ZA PRAVO DA NEKE BISKUPE I KARDINALE RAZRIJEŠI PRIJE SUDA, A NEKE ČAK NI NAKON SUDA DO PRAVOMOĆNOSTI. (NAJVEĆA KAZNA JE MIROVINA, POKORA, IZOLACIJA A JOŠ VEĆA LAICIZIRANJE -SKIDANJE IZ SVEĆENSTVA) OTAC KARADIMA (gore na slici) NI NA SUĐENJE NE MOŽE U MIRU, ŽRTVE GA ŽELE UBITI.

Papa Franjo razriješio je oca Fernanda Karadimu, 88-godišnjeg svećenika i to tek 2018. iako je istraga pokrenuta 2011. Utvrđeno je u Vatikanu da je osam biskupa znalo za događanja. Karadima, koji je uporno nijekao krivnju, izbjegao je sudsku pravdu zbog zastare te je samo umirovljen. U priopćenju Vatikana na španjolskom jeziku navodi se da se radi o »izvanrednoj« odluci na koju se Papa odlučio »zbog dobra Crkve«. Biskup Juan Barros, biskup Cristiano Cordera, biskup Gonzalo Duartea,  biskup Francisco José Cox Huneeusa i biskup Marco Antonio Ordenes Fernandez su razriješeni biskupskog zvanja od 34 ponuđenih ostavki. Papa Franjo obećao je čileanskim katoličkim vjernicima da se crkva više nikada neće oglušiti na njihove vapaje niti ‘pokrivati’ zlostavljanje u njihovoj zemlji.

Glavni skandal je oko skrivanja svećenika Karadime koji je u istrazi Vatikana iz 2011. proglašen krivim za spolno zlostavljanje dječaka u Santiagu između 1970. i 1980. te je osuđen na “doživotnu pokoru i molitvu”. Danas ima 88 godina i živi u umirovljeničkom domu u Čileu. Uvijek je nijekao bilo kakav zločin. Bio je karizmatični prijatelj diktatora Pinoceta.

Nakon ponude ostavke biskupi su se vratili u Čile i izjavili pred medijima: “Nismo ispunili dužnost pastira. Nismo slušali, vjerovali, primili ili ispratili žrtve teških grijeha i nepravde koje su počinili svećenici i pripadnici crkve. Zato prvo tražimo oprost od žrtava i preživjelih.”, – no to žrtve nije smirilo već eskaliralo da odstupe iz crkve i da Papa mora prihvatiti sve ostavke.  Ukupno je tužiteljstvo popisalo 266 žrtve, od kojih 178 maloljetnih. Vodi se 38 istraga između ostalog i protiv kardinala Ricarda Ezzattija koji je optužen za prikrivanje zlodjela i ispitan u tužilaštvu. Pokrenut je sudski postupak i traži se zatvor. Žrtve traže da svi biskupi napuste svoje položaje jer su pokrivali jedni druge.

Umirovljeni čileanski biskup optužen za pokrivanje i seksualno uznemiravanje sjemeništaraca koji su svjedočili lokalnim vlastima negira optužbe. Tužitelj ga je ispitivao više od sedam sati. Biskup Gonzalo Duarte iz Valparaisa jedan je od sedam čileanskih biskupa koje trenutno istražuju čilenaske vlasti. Duarte je prihvatio ostavku koju je papa Franjo istoga dana kao i biskup Juan Barros, dugo optužen za pokrivanje najozloglašenijih pedofila u zemlji oca Karadime. Duarte je rekao da je ispitivan zbog svojih postupaka u šest slučajeva zlostavljanih svećenika u Valparaisu, priopćavajući novinarima: “Nisam uništio dokaze niti skrivao, sve je laž.” te je nastavio: “Važno je da stvari budu razjašnjene; ljudi više vjeruju građanskoj pravdi nego kanonskoj pravdi, a najvažnije su žrtve “, kazao je. “Mnoga su se pitanja odnosila na zabrinutost koju smo imali sa žrtvama, ima ljudi koji su označeni za život i to je vrlo ozbiljno. Ispada da sam kriv što nisam više pomogao žrtvama.” Bivši biskup Francisco José Cox Huneeus, prihvatio se vratiti iz Njemačke na službeni poziv tužitelja u Chilea. Iako Cox pati od dijabetesa, kontroliranog raka prostate i senilne demencije tužiteljstvo ga traži za saslušanje zbog optužbi za zlostavljanje. Papa ga je umirovio.

PAPA ČITA BUKVICU BISKUPIMA KOJI SU DOŠLI PONUDITI OSTAVKE. VEĆINA JE LAGALA DA NE ZNA NIŠTA SOLIDARNO. PAPA IH JE PREPUSTIO VLASTIMA CHILEA IAKO SU OČEKIVALI DA ĆE IH VATIKAN ZAŠTITITI.

Kardinal Ricardo Ezzati (77), pod pritiskom javnosti, suđenja i kompromitiranja u vezi sa slučajem zlostavljanja podnio je ostavku Papi. Žrtve zlostavljanja u Crkvi optužuju Ezzatija, kao i njegovog predčasnika u službi nadbiskupa Santiaga kardinala Francisca Errazuriza (ex vojnog biskupa) da su godinama štitili zlostavljača i sabotirali istrage, što kardinal Ezzati odlučno  niječe. Bivši kancelar nadbiskupije Santiago Oscar Munoza Toledo optužen za zlostavljanje već se godinu dana nalazi u pritvoru a svi nađeni zapljenjini dokumenti koriste protiv biskupa i kardinala. Oscar je navodno i progovorio protiv Ezzatija i ostalih. Podignuta je optužnica da je kancelar Muñoz zlostavljao i silovao maloljetnike, iskorištavajući svoje duhovno vodstvo, između 2006. i 2018. godine. Tužiteljstvo će predstavit 49 svjedoka, uključujući žrtve i biskupa Gala. Ovo je samo jedan od postupaka koji kreće a vodi ga tužitelj Javier Von Bishouffhausen koji traži 41 godinu zatvora za Muñoza.

C9 je bila savjetodavna skupina Pape Franje a raspala se kada je raspustio čileanskog kardinala Francisca Javiera Errazuriza nad kojim je u Čileu također otvoren kazneni postupak. Kardinal George Pell je također u Australiji kao član skupine došao se braniti pred sud da nije zlostavljao dva ministranta od kojeg je jedan poginuo u prometnoj nesreći. Sudac mu je sa sudskim vijećem jednoglasno dosudio šest godina i poslao ga u zatvor sa lisicama. Kako su mnogi voljeli Pella a optuživali žrtvu, sudac je iznio Pellu: „Imate se pravo žaliti, ovo nije kako ste vi htjeli prikazati suđenje katoličkoj crkvi nego Vama kao osobi koja me uvjerila da je počinila gnjusobe i vješto manipulirala emocijama žrtvi.“ – Papa je rekao sačekati u ovom slučaju drugostupanjsku presudu jer je šokrian da je čovjek pored njega to radio. Također u drugostupanjskoj presudi je ponovno osuđen i čeka se zadnja žalba koja će Papi biti ključna.

TUŽITELJ RIAS KAŽE DA GA NE ZANIMA PAPA NEGO ŽRTVE. VJERUJEM TIM LJUDIMA DOGODIO SE LANČANI URAGAN ISTINE I VIŠE NISU MOGLI ŠUTJETI. IMAM POVIJESNE DOKAZE I POSTUPKE PROTIV KARDINALA I BISKUPA. NI VLAST ME NE ZANIMA. SVAKOG TKO JE UNIŠTIO NEČIJU MLADOST ODGOVARATI ĆE. – čvrst je Rias jedan od heroja protiv pedofila u Chileu

No Čile tresu još veći skandali od ljudi koji su nazivani svecima. Treći po utjecaju katolički svećenik u modernoj povijesti Santiaga, pokojni isusovac Renato Poblete, optužen je za niz silovanja a sa njim i živi sudionici koji su znali i nisu ništa poduzeli. Poblete, koji je umro 2010. godine, poznat je zbog svog rada s najsiromašnijima a mnogi su ga smatrali nasljednikom svetog Alberta Hurtada. Poblete je optužen za seksualno zlostavljanje 22 žene, prisiljavajući barem jednu na nekoliko pobačaja. Četiri žene koje je navodno zlostavljao bile su maloljetnice. Jedna od njih bila je trogodišnjakinja kada je zlostavljanje počelo; bila je kći jedne od žena koje je zlostavljao. Jezuitski red je znao da kada je tužiteljstvo poslalo zahtjev da im predaju sva saznanja, da će uskoro i „upasti“ u red, pa su sami sastavili sa dovjentikom studiju o pokojnom Pobleteu i njegovim zločinima te pristali svjedočiti. Čileanske novine La Tercera dobile su primjerak izvještaja i objavile su mnoge ključne elemente koje isusovci prethodno nisu objavili, zbog čega je nekoliko laika u Čileu dovelo u pitanje želju za transparentnošću od vjerskog poretka. List je otkrio izvještaj  da je najmanje 15 isusovačkih svećenika znalo za zlostavljanja koja je počinio Poblete.

Iako se Isusovce molilo za suradnju ponašali su se kao žrtve sustava. Jezuitski provincijal zadužen za objavljivanje zaključaka izvještaja, Cristián del Campo odbio je predati cjelokupni spis žrtvi pa im je 07.10.2019. tužitelj Héctor Barros sa nalogom i policijom upao u samostane i zapljenio sve dokumentacije. Isusovci su izrazili “strah da tužilaštvo ne otkrije imena žrtvi” pa su rekli medijima kako su htjeli surađivati. Naravno i to je bila laž. Tužitelj tvrdi da nikome nije veći interes nego državi zaštititi žrtve čija imena skriva crkva i sabotira istragu.

Istražni tim Imperij, La Tercera, BBC, VaticanInsider, Crux

AFP, Getty Images

Kraj 4. dijela, nastavlja se 5. dio

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik