NASMRTONOSNIJI FILM IKADA: Smrtno oboljela čak 92 člana postave!

Hollywood-ski hit “The Conqueror (Genghis Khan)” ostat će upamćen kao jedan od najsmrtonosnijih filmova ikad.

U ovom povjesnom filmu iz 1954. godine ulogu mongolskog poglavice Genghis Khana igrao je legendarni John Wayne, a njegovu izabranicu, tatarsku princezu, igrala je Susan Hayward.

Skupi i zahtjevni film producirao je jedan od najslavnijih producenata u Hollywoodu Howard Hughes. On je uložio veliku svotu novca u film, koji je kasnije proglašen jednim od najvećih promašaja Hollywooda. No, to nije bio jedini Hughesov problem. Snimanje su ometali veliki problemi sa vrućinom i nepristupačan teren. Snimanje je bilo smješteno u američku saveznu državu Utah, koja je odgovarala scenama azijskih stepa u kojima je osvajao Genghis Khan.

Kasnije je producent saznao kako su se u blizini kampa nalazile lokacije gdje su vršena nulearna testiranja. Zbog radioaktivnih oblaka odmah tijekom snimanja oboljelo je nekoliko članova postavke.

Filmsku ekipu činilo je 220 ljudi; od kojih je čak 92 umrlo od raka. Sam John Wayne preminuo je od raka pluća, dok je Susan Hayward smrtno oboljela od raka mozga.

Howard Hughes se osjećao krivim jer je sam izabrao lokaciju, pa je film sve do njegove smrti bio pod ključem. Ponovno se prikazivao tek po njegovoj smrti.

S.M

Foto: Wikipedia/Printscreen

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik