Uspjeh lidera za čovječanstvo: Smanjili globalno CO2 u 2019

Kako izvješćuje Nature Climate Change, Environmental Research Letters i Earth System Science Data pad potrošnje ugljena u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi pomogao je usporiti rast globalnih emisija ugljičnog dioksida ove godine, a tome je pridonijela i slabija potražnja za ugljenom u Kini i Indiji, prema studiji “Global Carbon Budget 2019.”

Pad potrošnje ugljena usporila je očekivani rast emisije ugljičnog dioksida na 0,6 posto u 2019. u usporedbi s 2,1 posto u 2018. godini. Izvješće objavljeno na UN-ovom summitu o klimi u Madridu pokazalo je da nisu velesile odustale od nafte i plina, tako da nije postignuto riješenje smanjenja emisija stakleničkih plinova potrebnih za sprečavanje katastrofalnog globalnog zagrijavanja.

Sporiji rast potražnje u Kini, koja sagorijeva polovinu ugljena u svijetu, te u Indiji, u kombinaciji s općenito slabijim globalnim gospodarskim rastom također je pomogao usporavanju rasta emisije, navodi se u izvješću. Moguće da neke zemlje dolaze pameti. Manje će trošiti na zdravstvo.

Imperij, Hina

 

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik