PREMIJER IRSKE PAPI SASUO JAVNO U LICE SVE ZLOČINE CRKVE (video)

5. Dio, VATIKAN – Kad jaganjci progovore 5/20 

Papa Franjo priznao je tek nakon deset godina apeliranja časnih sestara da se nad njima dogodio zločin. Nakon godina šutnje otvoreno je priznao kako postoji niz svećenika i biskupa koji seksualno zlostavljaju časne sestre. Časne sestre optužbe za silovanje posljednjih godina iznosile su sa svih krajeva svijeta, do IndijeAfrikeLatinske Amerike i Italije. Vatikanski magazin čak je spomenuo kako časne sestre odlaze na pobačaje ili rađaju djecu koja su nastala iz takvih zlostavljanja. No papa Franjo nikada to ranije nije komentirao, sve dok ga nisu zatražili komentar o toj temi tijekom njegovog leta, povratka u Rim iz posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima. “To je istina. Postoje svećenici i biskupi koji su to činili.”, rekao je papa. Papa Franjo rekao je pak kako je to dugotrajan problem na čijem rješavanju Vatikan već radi i kako su neki svećenici zbog toga suspendirani kao i cijeli redovi. “Može li se učiniti više? Da. Imamo li želju za tim? Da. No ovo je put koji smo već započeli.”, rekao je.

I u Španjolskoj požar crkvene pedofilije, kardinal se javno kaje nakon što je policija otkrila zataškavanja. “Crkva će iskorijeniti zlostavljanje i prikrivanje u Španjolskoj.“ – rekao je kardinal Ricardo Blazquez Perez predsjednik konferencije španjolske biskupske na skupu biskupa u Madridu. 11 GODINA ZATVORA ZA PEDOFILIJU PROFESORU OPUS DEIA. Crkva ga štitila sud u Španjolskoj osudio. Pomogao im građanski sud jer škola je odbacivala optužbe kao klevete. Na sudu je prikriveni istražitelj skupio iskaze i dokumente te predao tužitelju koji nije čekao ni tren. Sada je i pod kaznenom istragom cijela škola. Španjolski laik i član Opusa Dei osuđen je na 11 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika. José María Martínez Sanz, profesor muške škole u sjevernoj Španjolskoj, osuđen je za zlostavljanje učenika od 2008. do 2010. godine kada je učenik imao 12 i 13 godina. Slučaj su istraživali crkvene vlasti i škola, ali su sve osporili. Otac žrtve pedofilije: „Šest godina borim se protiv laži koju je krila crkva i škola. Sve ću ih tužiti do Strasburga. Napokon je njihov dragi pedofil osuđen na 11 godina zatvora. Progonili su mi dijete da laže, izložili sramoti. Pretrpjelo je nekoliko silovanja od OPUS DEIA i najmoćnije škole u kojoj je stvoren OPUS DEI.“ Sud je vrlo jasno zaključio da je priča dječaka vjerodostojna. Vijeće sudaca Alfonso González-Guija, Juan Manuel Iruretagoyena i Jesus Agustin Pueyo zaključili su da je sve istina i da ne trebaju svjedoci, te je priča potpuno uz vještaka autentična. Pozvali su obitelj da se ne osvećuju nego da ustraju u obeštećenju i pravdi. Iako je škola negirala žrtvu istražitelji su pratili parnice i svećenike te se sprema malo veća afera školi kako nagađaju novine Eldiario. Tužitelj nije zadovoljan – traži 56 godina zatvora za predatora. Miguel Rosendo vođa Reda San Miguel Arcángela osuđen je na 9 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja. Nekoliko osoba je posvjedočilo kako je vodio zločina dok je plakao i negirao i tvrdio da nikoga nije silio na sex.  Ostalih šest članova Reda San Miguel Arcángela oslobođeni su. Miguel Rosendo je na konferenciji za novinare izjavio kako je “potpuno nevin i da ispašta za druge te da je spreman sve biskupe pogledati u oči.“ OPUS DEI je plaćao brojne žrtve novcem kako ne bi teretile glasovitog svećenika i tako za sexualno uznemiravanje namirili duševne boli žena koje su uznemiravane.

NAJVEĆI SKANDAL I PROSVJEDI U IRSKOJ POTPUNO SU POREMETILI PROTOKOL PAPINOG GOVORA. POLOVINA VJERNIKA OSTAVILA JE PRAZNE STOLICE I REKLA DA PLATI ŠTETU MONSTRUMSKE PEDOFILIJE.

Najveći skandal Papu Franju zadesio je u Irskoj kada mu je većina rezerviranih stolica bila prazna a premijer inače deklarirani gay Leo Varadnikar dočekao ga sa dobrodošlicom koju nije nikada doživio. Na prvom susretu sa osmjehom na licu Leo je rekao Papi da se suoči sa pedofilijom u Irskoj i žrtvama, sa Magdalenskim praonicama gdje se silovalo žene, sa morem afera o kojima je Papa prvi put čuo i kaže ostao potpuno šokiran. Nakon isprike i kajanja premijer mu je rekao mi ne trebamo kajanja nego da vratite dostojanstven život žrtvama i nadoknadite štetu što je prije moguće. „Ovo je poprište klerskih zločina sveti Oče i ja sam uvjeren da ćete umjesto molitve pohitati pokazati djela prema preživjelima.“ Ministrica Katherine Zappone je rekla Papi u oči da direktno kao vjernik počme sa isplatama štete iz Vatikana jer je Irska suočena sa kaosom žrtvi. Nakon što su se otvorile besplatne telefonske linije ministrica je rekla da je tri puta više prijavljeno žrtvi i zlostavljača nego su uopće imali saznanja. “Potpora žrtvama je moj prioritet. Potaknut ću svakoga tko je zlostavljan ili tko želi navesti navodnog počinitelja da se pristupi razgovoru.” – rekla je Zaponne svjesna da su mnoge okolnosti utjecale na strah i šutnju od zlostavljača koje je štitila vlast. Irska žrtva Marie Collins koja je suorganizator prosvjeda i pobune u Irskoj bila je žrtva svećenika. Papa Franjo ju je uposlio u Vatikan u komisiju za sprječavanje zlostavljanja maloljetnika no ona je nezadovoljna radom komisije dala otkaz. Rekla je Papi da je dosta priče i obečanja da očekuje djela. Predložila je Papi da se pored Vatikana izgradi jedinstveni sud na svijetu i jedinstveni zatvor za sve pedofile klera, da ih se izolira, čemu je papa odgovorio da svaka zemlja svojim zakonima daje doprinos borbi.

PREMIJER LEO VARADNIKAR OČITAO JE PAPI TIJEKOM POSJETA LEKCIJU KOJA JE PRED SVJETSKIM KAMERAMA POTRESLA SVIJET I PAPU: „NE TREBAMO KAJANJE NI MOLITVE, DRAGI SVETI OČE, SUOČITE SE SA ZLOČINIMA, POGLEDAJTE IH U OČI I PODMIRITE ŠTETU.“

Papi Franji zamjeraju izostanak konkretnih poteza kojima bi se iskorijenila pedofilija i seksualno zlostavljanje djece u Crkvi. „Ništa se nije promijenilo, nažalost. Razlog je da crkva ne želi rješavati taj problem jer je primarni cilj nije zaštita djece i ljudi od seksualnog zlostavljanja, nego čuvanje ugleda i autoriteta zbog dobrobiti ove institucije.“, kaže Colm O’Gorman, izvršni direktor Amnesty Internationala za Irsku, koji je i sam jedan od tisuća Iraca, žrtvi seksualnog zlostavljanja katoličkih svećenika.

ISTRAŽIVAČKI TIM IMPERIJ, CNN, BBC, Irish Today, CRUX

Kraj 5. dijela, sljedi 6.dio

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik