TOP 10: Donosimo vam najveća filmska ostvarenja 2019. godine

Kraj godine uvijek služi za sumiranje utisaka te nagrade i pohvale svim vrhunskim ostvarenjima tokom godine. Pa tako, i kad je riječ o filmovima čekamo dodjelu filmske nagrade. Ugledni svjetski mediji objavljuju svoje popise najboljih filmova u 2019. godini, a mi vam donosimo TOP 10 filmova 2019. po preporuci magazina Rolling Stone.

Irac (The Irishman)

Martin Scorsese ne samo da je najveći živi američki filmski stvaralac, već se njegov “Irac” smatra najboljim filmom godine, a vrijedi i za “neizbrisivi sažetak jedne vrhunske karijere”.

Snimljen u produkciji Netflixa, “Irac” je najskuplji Scorseseov film do sada, a vrhunsku glumačku ekipu predvode Robert De Niro, Al Pacino i Joe Pesci.

Bilo jednom u Holivudu (Once Upon a Time…in Hollywood)

Da li bi se iko osim Quentina Tarantina usudio napraviti drugarsku komediju sa ubilačkom porodicom Manson koja vreba u pozadini.

Poseban fokus je na glumcima – Leonardu DiCapriju i Brad Pittu kojem daju šanse za prvog Oskara u karijeri. Pokazano je i razumijevanje za rediteljivo “prepravljanje” istorijskih činjenica prema sopstvenom moralnom svjetonazoru, uz citat iz filma: “On je Quentin j**** Tarantino, i nemojte to zaboraviti!

Parazit (Parasite)

Ovo remek-djelo korejskog reditelja Bong Joon Hoa izgleda da liječi averziju Amerikanaca prema titlovima. Ovogodišnji je dobitnik Zlatne palme i nesumnjivo favorit za Oskara za strani film.

Parazit” počinje kao komična društvena satira o klasama koja kasnije prerasta u horor o parazitskoj prirodi pohlepe.

Bračna priča (Marriage Story)

Još jedan dragulj Netflix produkcije je drama Noe Bombaha koja donosi prizore iz braka koje ne možete da ne shvatate lično.

Adam Driver i Scarlett Johansson briljiraju u glavnim ulogama, a film će vas natjerati da se smijete, i da plačete, ponekad oboje istovremeno.

Male žene (Little Women)

Od osam ekranizacija romana Louise May Alcott, ovo je najnovije i ujedno – najbolje do sada. Riječ je o ostvarenju Grete Gerwig, koja u filmu slavi žensku nezavisnost u bilo kojoj epohi.

1917

Reditelj Sam Mendes i direktor fotografije Roger Deakins uspjeli su snimiti uzbudljivo i snažno dostignuće o Prvom svjetskom ratu, u jednom neprekidnom kadru.

Ovaj napeti ratni film, držaće vas prikovanim za ivicu sjedišta od početka do kraja. Mnogi ga smatraju najboljim iz ovog žanra, još od Spielbergovog “Spasavanja vojnika Ryana”.

Zec Džodžo (JoJo Rabbit)

Tragična komedija novozelandskog reditelja Taike Waititija, govori o desetogodišnjem Džodžou koji pokušava da pomiri svoje članstvo u Hitler jugendu sa činjenicom da njegova majka istovremeno krije jevrejsku djevojčicu.

Waititi vjeruje da ćemo se kroz putovanje njegovog mladog junaka ka empatiji, prepoznati u njegovoj ulozi u svijetu koji je idalje prepun zločina iz mržnje.

Uncut Gems

Uzbudljivi triler braće Safdie prati njujorškog draguljara, kojeg utjelovljuje Adam Sandler, koji rizikuje svoj život zbog rijetkog opala, kladeći se na sve ili ništa.

Sandler u ovom filmu naprosto razvaljuje.

Oproštaj (The Farewell)

Redateljka i scenaristkinja Lulu Wang napravila je dirljivi film o kulturološkim razlikama u čijem je centru Billi – mlada Njujorčanka kineskog porijekla, koja putuje u domovinu kako bi se oprostila od bake na samrti.

Budući da kineski običaj nalaže da se baki oboljeloj od raka nikako ne smije reći da umire, familija organizuje fiktivnu svadbu kao paravan za porodično okupljanje.

Džoker (Joker)

U izdanju koje će se proučavati decenijama, Joaquin Phoenix igra neuspješnog komičara Arthura Flecka koji postaje brutalni osvetnik.

Phoenix i reditelj Todd Phillips pogađaju srž kontroverzi o nasilju, a “Džoker” crpi inspiraciju iz filmova Martina Scorsesea, poput “Taksiste” ili “Kralja komedije”.

Pripremila: I.B., foto: Instagram

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik