KAD BI NESTALI MUHE, ŽOHARI I PČELE NASTAO BI EKOLOŠKI KAOS!

Prema najnovijim znanstvenim istraživanjima, broj insekata se smanjuje zabrinjavajućom brzinom, a potpuni nestanak samo tri vrste koje su svima poznate imao bi nevjerojatan uticaj na naš život.

Predviđa se kako će u nekoliko narednih decenija nestati čak 40 posto vrsta insekata. Iako mnogi ne vole insekte, njihov nestanak izazvao bi ekološki kaos i nestanak hrane za ljude i životinje.

Neprofitna organizacija za zaštitu životne sredine “Earthwatch” proglasila je pčele za najvažnije živo biće na planeti. Osim što su proizvođači meda, one su glavni oprašivač biljnog svijeta i kamen temeljac prirodnih resursa koji omogućavaju stvaranja sjemena kod biljaka. Bez transporta polena koje vrše pčele, proizvodnja gospodarstvenih kultura bi se smanjila za nevjerojatnih 30 posto, a nestalo bi čak 90 posto vrsta cvijeća.

Populacija ovih insekata opala je za 30 posto u posljednjoj deceniji, a blizu je izumiranja u nekim zemljama. Među glavnim uzročnicima njihovog nestanka su klimatske promjene i velika uporaba kemijskih sredstava u gospodarstvu.

Žohari također igraju ključnu ulogu u kruženju dušika u prirodi. Procijenjeno je da ljude nervira samo 20 vrsta od 3.500 vrsta žohara koje postoje na svijetu.

Daleko od gradova, žohari su izvor hrane za male sisare, ptice i gmizavce. Uz to, oni troše materije koje se raspadaju u prirodi, a izmet koji ostavljaju je pun dušika, ključnog elementa za rast biljaka. Dakle, bez ovih insekata stvorila bi se neravnoteža u ekosustavu, kako u životinjskom, tako i u biljnom svijetu.

I muhe su insekti sa lošom reputacijom. One su povezane isključivo sa prljavštinom, prenošenjem bolesti i neprijatnim zujanjem. Sve ove karakteristike su istinite, ali muhe imaju pozitivnu ulogu o kojoj se gotovo nikad ne govori, a koja olakšava naš opstanak na Zemlji.

Ako bi muhe nestale, eliminacija raznih organskih otpada ostavila bi se samo bakterijama i gljivicama, a proces bi trajao mnogo duže. Osim što su neophodan faktor za reciklažu raznih vrsta otpada, neke vrste muha su i aktivni oprašivači biljaka. Ceratopogonidi su, na primjer, važni oprašivači tropskih kultura kao što je kakao, što omogućava postojanje čokolade.

S.M

Foto: Unsplash

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik