6/20 DETEKTIV RIDGE: PEDOFILIJA JE BILA STRAVIČNIJA OD TERORIZMA

6. dio, VATIKAN, kad jaganjci progovore 6/20

ISTRAŽITELJI I AGENTI SLOMILI NAJVEĆU HOBOTNICU IRSKE CRKVE

Jedno od mjesta koje najbolje ilustriraju koliko je duboko ova katolička zemlja u problemima i koliko su svećenici predatori uzeli maha, je okrug Donegal, na obali Atlantskog oceana, u sjeverozapadnoj Irskoj. Ima nešto malo manje od 160.000 stanovnika, ali najveću stopu seksualnih zlostavljanja u Irskoj. Čak 14 svećenika tamo je optuženo da su desetljećima zlostavljali djecu i odrasle, a jedan od njih bio je i Eugene Greene, koji je završio devet godina u zatvoru jer je silovao i zlostavljao 26 dječaka u razdoblju od 1965-1982., iako se smatra da je broj žrtava bio i veći, ali mnogi ga nisu nikad prijavili, piše New York Times.

OTAC GREENE JE NEGIRAO SVE OPTUŽBE ALI DOBIO 10 GODINA ZATVORA. NAKON ZATVORA JE  DO NEDAVNE SMRTI ŽIVIO ZAŠTIĆEN U SVEĆENIČKOM DOMU.

 „Otac Greene, sada u svojim devedesetim godinama, živi u zaštićenom domu kojim upravlja crkveni red u Corku. Uživa u “sretnom umirovljenju”, što smatram šokantnim.“ izjavio je John McAteer, urednik tjednika ‘Tirconaill Tribune’. Predator Green otkriven je slučajno i to kad je sam prijavio policiji da ga jedan mladić želi ucijeniti. Ucjenjivač je zapravo bio jedan od njegovih žrtava. Tada je žrtva ispričala dvojici detektiva da se ne može nositi sa onim što je doživio i da treba novac za pomoć. Dva detektiva su se bavila terorizmom i ucjene nisu bile njihov posao, no prilikom istrage otkrili su još mnogo žrtvi što je rezultiralo uhićenjem Greena. Detektiv Martin Ridge, u Donegal je došao po sasvim drugom zadatku. “Ja sam radio na prikupljanju podataka o irskim republikanskim militantnima IRE. Otvorio sam Pandorinu kutiju. Borba protiv IRA je nešto što vidite ali seksualni zločini u crkvi su dobro skriveni i zato je ova istraga bila mnogo gora od borbe protiv terorizma.”, rekao je u intervjuu Ridge.

DETEKTIV RIDGE: „HVATAO SAM TERORISTE IRE I UPAO U KLERO HOBOTNICU. SEXUALNI ZLOČINI U CRKVI SU ZA MENE POSTALI NEŠTO STRAŠNIJE OD TERORIZMA, KADA SAM POKRENUO ISTRAGU, NISAM ZNAO ŠTO ME ČEKA. VIŠE NISAM HTIO RADITI NA TERORIZMU NEGO NA PEDOFILIJI.“

Njegovi nadređeni bili su sasvim nezainteresirani za seksualna zlostavljanja svećenika, pa je Ridge sobu u kojoj je živio, pretvorio u svoj ured i sam kupio računalo. “Nadređeni su od toga prali ruke, nisu se s tim htjeli baviti jer su rekli da to nije važno, tim više jer je moć crkve bila nevjerojatno velika.“  Žrtve su bile tolio istraumatizirane crkvom da su bile potpuno nepovjerljive prema policiji. Ridge se s njima sastajao na napuštenim parkiralištima i drugim udaljenim i osamljenim mjestima, obično baš tamo gdje su bili zlostavljani. Prema riječima Ridgea, do trenutka kad je otac Greene uhićen, obavio je razgovor sa 45 muškaraca koje je svećenik zlostavljao. No, on nije bio jedini. Zlostavljao ih je i učitelj u katoličkoj školi, Denis McGinley, koji je 2002. poslan u zatvor na dvije godine jer je tijekom tri desetljeća zlostavljao desetke učenika. Prema “Breaking the Silence”, detaljnog prikaza istrage koje je napisao Ridge, žrtve su opisale kako su bile prisiljene masturbirati svoje silovatelje. Predatori su ih nasilno skidali i opetovano silovali da su kasnije danima krvarili. Mnoge žrtve govore da je upravo to seksualno zlostavljanje bilo sastavni dio njihovog odrastanja koje je kasnije uzrokovalo probleme s alkoholizmom i druge ovisnosti. Donegal je preplavljen mjestima na kojima su žrtve bile zlostavljane, a svako od njih govori o jednoj životnoj tragediji.

Na groblju u Gortahorku, malom selu blizu obale, pokopano je osmero muškaraca, sve žrtve svećeničkog zlostavljanja, koji su se kasnije ubili. Nekoliko kilometara dalje, 15-godišnja žrtva zlostavljanja objesila se u šupi. Bili su zlostavljani i u školi, na plažama, u sjeni stabala i pored oltara u crkvi na otoku Inishboffinu, koji prema posljednjem popisu stanovništva ima tek 11 stanovnika. „Sve izgleda kao najneviniji, idilični pejzaž“, govori Ridge dok vozi automobil niz cestu kroz tipični, bajkoviti i pitomi irski pejzaž. “Teško je shvatiti da su svi ti zločini počinjeni i sakriveni. Otac Greene bi im govorio ‘To je samo naša tajna, koju samo Bog zna'”, citira Ridge riječi svjedoka.

NAJNOVIJE: MARY MCALEESE IZ IRSKE JE TAKOĐER JAVNO OPTUŽILA ANGELA SODANA DA JE ZNAO ZA SOTONIZAM PEDOFILIJE U KATOLIČKOJ CRKVI

Martin Gallagher je imao 12 godina, kada ga je otac Greene prvi put silovao i zlostavljao, a zlostavljanje je nastavljeno više od godinu dana. Napustio je školu s 14 i počeo piti u 16-oj godini. Izliječio se tek prije šest godina, kad mu je bilo 46. „Postoje neke stvari koje ne možete zaboraviti. To su užasi s kojima morate živjeti ostatak života.“, govori Gallagher. Imao je 33 godine kada je Ridgeu priznao zlostavljanja i bilo je to prvi put da se ikad ikome povjerio. Kasnije je saznao da su Greeneove žrtve bila i dva njegova rođaka. „U to vrijeme nije imalo nikakvog smisla otići u policiju. Tko bi mi vjerovao, pa bio sam dijete! Također nisam se usudio to reći ni roditeljima. Kako bi mi oni pomogli? Sve je bilo nemoguće“, govori Gallagher koji kategorički osuđuje Papu i Vatikan da priče i molitve nisu rješenje nego eliminiranje virusa iz crkve koje se širi poput ospica i veliki zatvor.

Papa bijesan nakon skandala istupio je u nekoliko navrata: “Čak i danas postoje pomazani od Gospodina posvećeni ljudi, koji zlostavljaju slabe, iskorištavajući svoju moralnu moć i uvjeravanje. Oni obavljaju gnusobe i nastavljaju vršiti službu kao da se ništa nije dogodilo; oni se ne boje Boga ni njegovog suda, ali se boje samo da budu razotkriveni. Oni uništavaju tijelo Crkve, uzrokujući skandale. David je bio “pomazan od Boga”, posvećena osoba. I poput njega, danas, nakon stoljeća, postoji mnogo ljudi koji  ulaze u mrežu korupcije, izdati Boga, njegove zapovijedi, svoje zvanje, Crkvu, narod Božji i povjerenje malih i njihovih članova obitelji. Često se iza njihove neizmjerne milosti, besprijekornom aktivnosti i anđeoskog lica, besramno krije strašan vuk spreman progutati nevine duše.“ – rekao je Franjo kako takve osobe treba predati vlastima. “Grijesi i zločini posvećenih osoba svećnika obojani su bojama čak i tamnije od nevjere, sramote i deformiraju lice Crkve koja potkopava njenu vjerodostojnost”. Zapravo, “Crkva je, zajedno sa svojim vjernim sinovima, također žrtva tih nevjera i ovih pravih” zločina “. U teškom zadatku, papa Franjo traži pomoć medija. “Zahvaljujem se onim medijskim prenositeljima koji su bili iskreni i objektivni i koji su pokušali razotkriti te vukove i dati glas žrtvama. Čak i ako je to samo slučaj zlostavljanja – što je po sebi monstruoznost. – Crkva traži da se ne šuti jer je najveći skandal u ovom pitanju prikrivanje.“

BRUTALNI SVEĆENIK TONI WALSH RASPELO JE KORISTIO U ZLOSTAVLJANJIMA, A NAKON DUGOROČNOG HVATANJA OSUĐEN JE NA 123 GODINE ZATVORA

Don Tony Walsh je najzloglasniji svećenički seksualni zlostavljač u Dublinu. Izvješće Murphy kaže da je “vjerojatno zlostavljao stotine djece”. 2010. osuđen je na 123 godine zatvora. Policija ga je hvatala na sve načine ali vjernici su skrivali i nisu htjeli svjedočiti u strahu od roditelja i svećenika koji su im davali savjete da oproste što je ostavilo doživotne traume sada odraslim ljudima. Jednog dječaka je doslovno silovao raspelom a jednog na pogrebu djeda što je zgrozilo istražitelje da su neki izgubili razum i fizički bez naloga tukli svećenike koji su bili njegovi prijatelj kako bi progovorili. Tako su i došli do dokaza. Policija je provalila u sve urede. Za 35 godina zlostavljanja dobio je sudsku kaznu tek 2010. 

Bono Vox frontmen (U2) je posjetio papu u Vatikan nakon što je Papa bio u Irskoj. Razgovarali su više od 30 minuta na sastanku o udruživanju glazbenikove organizacije ONE za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva i papine skupine Scholas Occurrentes koja pomaže u jačanju suradnje među školama diljem svijeta.“Pošto dolazim iz Irske nismo mogli izbjeći razgovor o tome kako je prestravljen događajima u Crkvi.”, otkrio je Bono nakon susreta. Papa Franjo je tijekom posjete Irskoj prošlog mjeseca molio za oprost zbog zlostavljanja koje su pripadnici klera niz desetljeća činili u Irskoj. “Objasnio sam mu kako nekim ljudima izgleda kao da su zlostavljači zaštićeniji od žrtava, a na njegovom licu sam mogao vidjeti patnju. Osjetio sam da je iskren i mislim da je on izvanredan čovjek za izvanredna vremena.”, zaključio je irski glazbenik.

Istraživački Tim Imperij, The Irish Thimes

Kraj 6. dijela, slijedi 7. dio

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik