ZNAJU LI KADA JE JEDNOSTAVNO DOSTA: ZAŠTO PRODUCENTI UNIŠTAVAJU NAJBOLJE SERIJE?

U posljednje vrijeme, pojavom Netflixa, HBO-a i drugih platformi, masovna produkcija serija je zaživjela. Međutim, koliko god je to dovelo do kvaniteta, pitamo se je li stradao kvalitet?

Naime, u posljednjih nekoliko godina primjetno je kako serije imaju po sedam-osam sezona sasvim nepotrebno. Kao prvi primjer izdvojio bih sjajnu seriju “True blood”. Ta je serija postala najpopularniji produkt kuće HBO još od “The Sopranos” i “Sex in the City” s prosječnim dosegom oko 11 milijuna. Sve je bilo sjajno do šeste sezone kojom je serija trebala biti završena i sve bi bilo tako ispalo idealno. A onda su producenti odlučili “na silu” snimiti i očajnu sedmu sezonu. Rejting je pao za više od duplo, jer radnja je bila očajna i ako bi se moglo reći za ovu seriju, pretjerano senzacionalna.

Da je završila nakon šest sezona serija bi bila kultna, ali je sve srušeno nepotrebnim produžavanjem života priče koja to nije dozvoljavala. Vampiri, vještice, mjenjolici jesu bezgranična inspiracija, ali ipak nekada treba stati.  Glavni producent Alan Ball to očito nije znao.

Drugi je primjer serija “Riverdale” koja je hit kod mlađe publike posljednjih nekoliko godina. Međutim, posljedna sezona je negledljiva. CW je prve dvije sezone učinio velikim hitom, ali treća sezona se nije smjela dogoditi. Nadnaravne pojave u ovoj seriji toliko su narušile osnovu priče da su fanovi molili da producenti prestanu “mučiti” scenarij. Kreatori su otišli toliko daleko od osnovne ideje da je Riverdale postao druga serija. Režija je očajna, a rejtinzi su počeli naglo padati. Sezona 4 je umalo otkazana, mučenje je negdje moralo završiti. Serija je imala veliki potencijal, ali jednostavno je uništena ogromnim rupama u scenariju, površnostima i loše portretiranim likovima.

Ovih dana završava se i serija “13 reasons why”. Taj je projekt za mlađu publiku bio nešto najbolje što se dogodilo na TV-u zadnjih godina, ali…Da, i ovdje imamo jedno ALI. Prva je sezona bila sjajna i sve je trebalo tu završiti, ali odjednom je najavljena druga sezona. Tu je počelo mučenje sa scenarijom. I kao da to nije bilo dovoljno pojaviše se i treća i četvrta sezona. Gledanost je rapidno padala, po milijun skidanja svake sezone, a Netflixu to nije bilo dovoljno da zaustavi agoniju. “Druga sezona ove serije se jednostavno nije smjela dogoditi. Kreatori su otišli u sasvim novu, tešku temu zlostavljanja, kojoj nisu dorasli. Ako su htjeli da pokrenu lavinu priče, jako su se prevarili,” napisao je portal USA Today.

Ne moram podsjećati što se dogodilo sa krajem kultne serije “Igra prijestolja” ili nastavkom kultnih “Dosjea X”. Neke stvari se jednostavno nisu trebale dogoditi u svijetu serija, jer zašto uništiti nešto što ima potencijal obilježiti vas kao nekoga tko postavlja standarde?

S.M

Foto: HBO/ Netflix/ CW/ Printscreen

Tagovi: , , , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik