Grad koji inspirirao J.K.Rowling da napiše Harry Pottera

Edinburgh je prijestolnica Škotske. Ovaj nevjerovatno hladni zapušteni grad u kojem se susreće staro sa novim na neke od najčudnijih načina bio je inspiracija i dom J.K.Rowling za pisanje čuvenih romana o Harry Potteru.

Za sve ljubitelje romana o Harry Poteru dovoljno je da prođu kroz glavni grad i da oko sebe prepoznaju dijelove romana.

Slonova kuća (The Elephant House)

Najčešće mjesto gdje je pisala Rowling je kafić ”Slonova kuća” čija je unutrašnjost ukrašena porukama iz njenog romana, a zidovi su oslikani grafitima koji su ilustracije nekih dijelova romana.

Ulica Viktorija (Diagon Alley)

Na samo nekoliko minuta hoda od Slonove kuće nalazi se ulica u kojoj ćete vidjeti najveći broj turista u ovom gradu kako slikaju sve oko sebe. To je Viktorijina ulica koja je bila inspiracija za “Diagon Alley” ( Zakrivljena ulica). U Zakrivljenoj ulici koja se kreće prema gore nalazi se mnogo prodavnica koje su posvećene Harry Potteru.

George Heriot’s škola

Dok uživate u čarobnoj šetnji Edinburghom, na vašoj listi za posjetu bi trebala biti i George Heriot’s škola koja je djelimično bila inspiracija za Hogwarts. Zašto je baš ona poslužila kao inspiracija lako je razumjeti ako zavirite u njenu škotsku renesansu arhitekturu sa vrhovima i kupolama nalik onima na dvorcima.

U hotelu Balmoral možete odsjesti u apartmanu br. 552 koji je proslavila sama Rowling. U njemu odlučila sakriti poslije uspjeha izdatih knjiga, a tu je i završila posljednje stranice knjige Harry Potter i Relikvije Smrti. Apartman čak sadrži i njen pisaći sto.

Ukoliko planirate posjet Škotskoj i želite uživati u dobroj hrani trebate znati otići na pravo mjesto.

Pub Sheep’s Heid Inn, koji postoji još od 14. stoljeća poznato je po meniju koji uključuje klasična škotska jela, od pizza sa tankom koricom do ovala sa kojih ćete uživati u mezi.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik