SUKOB NETFLIXA I KINO DISTRIBUTERA OKO “IRISHMANA”: U IGRI VELIKI NOVCI!

Kažu kako film “Irishman” već piše povijest filma. Ali u nekim zemljama, poput Njemačke, gotovo pa nemoguće ga je pogledati u kinu. U pitanju je sukob kino distributera i Netflixa, a u pozadini je veliki novac.

Kako je pisao tjednik “Zeit“, u pitanju je “gotovo pa bojkot ili reakcija na jedan drugi bojkot: to što Netflix gazi pravila branše. Bune li se kina protiv novog igrača koji mijenja pravila, ili protiv novog vremena? Ili je u pitanju više od kino platna i filma? Borba za kulturu?”

Rekli bismo, oko svega po malo, ali najviše oko novca.

“Radi se o ekonomskoj politici. O pokušaju uništavanja tržišta,“ kazao je Christian Broyeur, poslovođa lanca bioskopa York i predsjednik udruženja koje zastupa interese oko 300 njemačkih kino operatera.

U branši je pak uobičajeno da filmovi najmanje četiri mjeseca ekskluzivno budu u kinima prije nego se prikažu na drugi način – na DVD-u ili televiziji. Ali pravila se brišu i novac određuje nova pravila.

Drugi veliki igrači koji imaju platforme slične Netflixu, recimo Amazon ili novi Dizni+, za sada se drže pravila i ne žure pustiti film dok je on još u kinu. Zato Broyeur kaže da se pred Netfliovxim primjerom ne smije popustiti – ako kina pod tim uvjetima prikazuju film, onda će se i druge produkcije početi ponašati isto.

Vidjet ćemo tko će pobijediti u ovoj igri mačke i miša? Čini se kako nova pravila na tržištu gutaju neke medije. Pitanje je dana kada će kina postati prošlost, a ljudi gledati filmove većinom u vlastitim salama u kućama.

S.M

Foto: Promo

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik