ZA ŠTO OTPORNIJI IMUNITET: NAJZDRAVIJE NAMIRNICE TIJEKOM ZIME

Konzumiranjem sezonske hrane u organizam unosite potrebne vitamine, minerale, antioksidante i ostale bitne tvari koje pomažu u pravilnom funkcioniranju našeg tijela.

Također, na taj način potičete i prirodno čišćenje tijela – detoksikaciju.

Sve vrste voća i povrća, koje se nalaze izvan svoje sezone, pune su pesticida i kemikalija koje nisu dobre za naše zdravlje, a skuplje su i manje ukusne.

Jabuke
Jabuke su u grupi najzdravijeg voća na svijetu, ali i grupi s najvećom količinom pesticida. Stoga najbolje je jabuke uzimati u njihovoj pravoj sezoni. One također sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli, a odličan su izvor dijetalnih vlakana i C vitamina.

Naranče
U ovom razdoblju naranča je najukusnija, najsočnija i najzdravija. Kao i jabuka, sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor vitamina, folne kiseline i kalijuma, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Grejp
Grejpfrut je prava nutritivna bomba. Odličan je izvor vitamina i dijetalnih vlakana. Međutim, ukoliko uzimate lijekove, grejp treba konzumirati pažljivo jer može uticati na njihovo djelovanje.

Kivi
Ovo malo, a ljekovite voće potiče zdravlje cijelog organizma. Jedan kivi dnevno je dovoljan da zamijeni uzimanje multivitamina. Odličan je izvor vitamina C, K i E,  te kalijuma i bakra.

Ananas
Primamljivi ananas je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu. Odličan je izvor C vitamina i mangana, ali i dijetalnih vlakana, tiamina, vitamina B6 i bakra.

Šipak
Slatke bobice šipka imaju čudesno djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Odličan je izvor vitamina C i K, a dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli.

Cikla
Savršen je dodatak zdravoj prehrani. Podstiče apsorpciju hranjivih tvari i spriječava nastanak bakterija i virusa. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezijuma, te folne kiseline, kalijuma i mangana. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola.

Prokulice
Prokulice pospješuju zdravlje cijelog organizma i trebale bi se često naći na vašem tanjuru. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezijuma, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana.

Cvjetača
Ona je jedna od najzdravijih kupusnjača. Zbog svog blagog okusa, idealna je u pripremi raznih jela. Obiluje vitaminima C, K, B6, folnom kiselinom, dijetalnim vlaknima, pantotenskom kiselinom, kalijumom i manganom.

Kupus
Kupus često koristimo za detoksikaciju cjelokupnog organizma. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora i kalijuma, a bogat je vitaminima C, K, B6, te folnom kiselinom i manganom.

Špinat
Izvor je niacina i cinka, ali i proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcijuma, željeza, magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra i mangana. Špinat spada u grupu najzdravijih namirnica koju možete konzumirati. Pristupačan je, jednostavan za pripremu i ukusan.

Pripremila: I.B., foto: Pixabay

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik