PREMIJERKA LEZBIJKA NE DAJE PRAVA DRUGIM LEZBIJKAMA

LGBT zajednica je jako bijesna na premijerku Srbije. Premijerka Srbije Ana Brnabić je deklarirana lezbijka koja je sa svojom partnericom privilegirana u odnosu na ostale pripadnike LGBT zajednice. Dok je istospolnim parovima u Srbiji onemogućeno da imaju djecu, Ana Brnabić postala je prva premijerka koja je imala dijete s istospolnom partnericom Milicom. Iako su se u Srbiji ponadali kako će njihova sexualna prava biti olakšana jedni smatraju da su se prevarili. Brnabićka priča o kvaliteti ljubavi u svom životu ali ostali građani Srbije si to ne mogu priušiti.

PREMIJERKA BRNABIĆ: JA I MILICA SMO JAKO SRETNE ŠTO SMO DOBILE SINA

“Sve se promijenilo, sve je drugačije. To je najveća radost koja mi se u životu dogodila.” – odgovorila je Brnabić na pitanje što se promijenilo od kada je stigao sin Igor  stigao u njihovu kuću prije godinu dana. Uskoro sin će napuniti jednu godinu.

Radio Slobodna Europa (RSE) je izvjestila kako je srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar je svima koji imaju “povijest homoseksualnih odnosa u posljednjih pet godina” uredbom zabranio da budu davatelji “reproduktivnih stanica i embrija” za umjetnu inseminaciju, in vitro oplodnju pa čak i za laboratorijske testove. Istospolnim parovima već je ranije zabranjeno posvajanje djece. RSE je neuspješno pokušao doznati od premijerke Brnabić o tome treba li Srbija priznati istospolne brakove ili životna partnerstva, a i srpsko ministarstvo zdravstva odbilo im je odgovoriti na pitanja o opravdanosti zabrana koje su nametnuli.

Dragoslava Barzut, izvršna direktorica beogradske grupe za zaštitu LGBT prava Da Se Zna!, izjavila je za RSE kako je nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji podnijelo službene žalbe u kojima traže izmjenu ili poništavanje sporne zdravstvene uredbe. Barzut ističe kako se tom uredbom krše Ustav RS-a i Zakon o zabrani diskriminacije. Brankica Janković, srpska povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, ovlaštena je donijeti pravno mišljenje jesu li opravdane žalbe zbog diskriminacije. Janković tek treba donijeti formalne zaključke, ali za Radio Slobodna Europa je izjavila kako se uredba Ministarstva zdravstva “definitivno može smatrati kontroverznom i diskriminirajućom”.

Ako Janković i službeno zaključi kako je uredba diskriminirajuća, Ministarstvo zdravstva morat će povući uredbu ili je izmijeniti u roku od 30 dana. Prema srpskom zakonu, Janković može prisiliti ministarstvo na javnu ispriku žrtvama diskriminacije i tražiti od njih da se “suzdrže od davanja izjava ili širenja ideja, stavova i informacija koje potiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje”.

RSE podsjeća kako je Srbija prva zemlja na Balkanu u kojoj je LGBT osoba na čelnoj državnoj poziciji, da je saveznica srpskog populističkog predsjednika Aleksandra Vučića, koji vodi konzervativnu Srpsku naprednu stranku i pokušava Srbiju uvesti u Europsku uniju. Politički analitičari sugeriraju da je Vučić odabrao Brnabić kao dio strategije “taktičke europeizacije”, ali i da ona ima ograničen manevarski prostor.

Kritičari iz LGBT zajednice kažu da je učinila malo u obrani ili unapređenju gej prava u zemlji.

Pripadnici LGBT zajednice smatraju da su, zbog osobnog bogatstva i visoke političke pozicije, premijerka Brnabić i njezina partnerica Milica Đurić u povlaštenoj poziciji jer imaju financijska sredstva koja su im omogućila da postanu roditeljice, a položaj moći štiti ih od problema s kojima se susreću drugi pripadnici LGBT zajednice u Srbiji.

Imperij tim

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik