1917 JE U KINIMA! EVO ŠTO TREBATE ZNATI O FILMU KOJI JE ODNIO DVA ZLATNA GLOBUSA

1917 film je redatelja Sama Mendesa (Skyfall, Spectre, American Beauty) koji je na ovogodišnjoj dodjeli nagrada osvojio dva Zlatna globusa.

Jedan od njih dobio je sam film, koji je pomeo konkurenciju u kategoriji najbolje drame, a drugi je odnio Mendes za najbolju režiju.

Mendes se svom novom filmu fokusira na zbivanja u Prvom svjetskom ratu. Film je fikcija, ali neki od prizora izvedeni su iz priča koje su Mendesu ispričali njegovi kolege vojnici, ali i djed, pokojni Alfred H. Mendes, koji je u Prvom svjetskom ratu služio kao časnik.

Ovo impresivno djelo, publici će skroz dočarati Prvi svjetski rat, njegovu pojavu i ogroman broj stradanja koje je izazvao.

Mendes, poznat po svojoj sitničavosti, odlučio je 1917 snimiti na najteži mogući način, a to je „one take“ tehnika u kojoj se sve dešava u kontinuiranom kadru. Gledatelji se u svakom trenutku osjećaju kao da su i sami u filmu, probijajući se kroz ratne strahote i opasnosti koje vrebaju na svakom koraku.

Nijedna lokacija u filmu nije se ponovila. Kamera neprestano ide kroz krajolike, a prizori su snimani sa nevjerovatnom preciznošću kako bi se kasnije mogli spojiti.

Zahvaljujući ogromnom trudu koji je uložen u film, publika će zbilja uživati u njemu. Svaki prizor izgledat će najstvarnije moguće i biti će gotovo opipljivo ono što momci u njemu proživljavaju.

Pored Georgea MacKeyja i Deana Charlesa Chapmana, uloge u 1917 su ostvarili i Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Daniel Mays, Adrian Scarborough i Jamie Parker.

Pridružuju im se i oskarovac Colin Firth te Benedict Cumberbatch.

Scenarij za film je napisao Sam Mendes zajedno s Krysty WilsonCairns.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik