NAJSLAĐI LIJEK: ČOKOLADA DJELOTVORNIJA PROTIV KAŠLJA OD SIRUPA

Doktor za kardiovaskularne i bolesti disajnih puteva Alyn Morice potvrdio je teoriju s kojoj se već nekoliko ljekara slaže, a to je da čokolada pomaže u otklanjanju problema sa disanjem i kašljem bolje nego sirup.

Alyn i njegov tim proveli su istraživanje na 163 ljudi koji su nakon konzumiranja čokolade nekoliko uzastopnih dana osjetili da im se poboljšalo disasnje i smanjio kašalj tijekom prehlade.

Ovo nije prvi put da se o čokoladi priča kao o lijeku.

Prije svega par godina, na jednom londonskom univerzitetu otkrili su kako kakao ima veći uticaj na liječenje kašlja nego sirupi.

Postoje dva razloga zašto čokolada može smanjiti tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu te se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj“, kaže Morice.

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj, te da se zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.

Pripremila: I.B., foto: Pixabay

Tagovi: , , ,

Povezani članci:

Izbornik