ŠTA OČEKIVATI OVE GODINE? POGLEDAJTE CIJENE NEKRETNINA ŠIROM HRVATSKE, ALI I U SUSJEDNOJ BiH

Cijene nekretnina u Hrvatskoj prethodne su godine počele ponovo rasti.  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stanovi su u odnosu na 2018. godinu poskupjeli oko 7,5 posto, a u novogradnji za više od 10 posto.

Najskuplji stanovi su u Dubrovniku, Splitu, a zatim Zadru i Zagrebu. Kasnije idu Pula, Rijeka, pa Šibenik.

Stručnjaci su zaključili da postoji velika razlika između traženih i ponuđenih cijena, te kako se zbog te razlike proda tek svaka šesta nekretnina.

Novogradnja je podignula prosječnu cijenu četvornog metra na više od 2000 eura.

Agenti za nekretnine, primjetili su kako se određeni dio stanova koji su iznajmljivani na kratkoročan period, vratio na tržište.

Cijene nekretnina na obali ruše rekorde. U Splitu, najskuplji su južni dijelovi grada sa pogledom na more, kao što su Meje gdje četvorni metar stoji i do 4500 eura. Slijede ih Bačvice i Žnjan, gdje se prosječna cijena kreće od 2800 do 3200 eura za metar četvorni.

U Šibeniku je cijena četvornog metra stana oko 1563 eura, a u Zadru  2185 eura.

Jedino kome cijene nisu preskupe, su stranci koji obaraju sve rekorde. Među njima, najviše je Slovenaca, Nijemaca i Austrijanaca.

U Zagrebu, prosječna cijena metra četvornog iznosila je oko 4000 eura.

S druge strane – Slavonija je na rasprodaji. Zbog manjih cijena i iseljavanja stanovništva, u Osijeku se može kupiti kuća za 60.000 eura.

U Vukovaru, kvadrat je samo 568 eura za stan, te 420 za kuću.

Agenti smatraju kako vlasnici svoje nekretnine često precjenjuju, te da povećavaju cijene jer su uvjereni da će ih kupci prihvatiti. Predviđa se da će u 2020. godini cijene doživjeti rast 3 do 4 posto, a zatim se očekuje pad krajem godine.

Stanje u BiH

U susjednoj BiH, također se osjeti porast cijena.

Najveći broj stanova u Bosni i Hercegovini proda se u Istočnom Sarajevu, gdje se prosječna cijena metra četvornog koja se povećala u 2019. godini kreće u razmjeru od 2700 do 2900 eura, navodi bh. agent nekretnina.

Cijene zavisi od lokacije, materijala od kojih se zgrade izrađuju, te sprata na kojem se stan nalazi.

Najskuplji stanovi u RS-u su u Banjaluci, gdje je prosječna cijena je 4300 eura. Zatim slijedi Trebinje, gdje je prosječna cijena 3100 eura za metar četvorni, dok su luksuzni stanovi prelazili su 4000 eura po metru četvernom.

U Republici Srpskoj najjeftiniji stanovi mogu se pronaći u Zvorniku, gdje prosječna cijena metra četvernog iznosi manje od 1600 eura.

Prema podacima Federalnog zavoda za statisiku, najskuplji stan prodat je u sarajevskoj opštini Centar i iznosio je 6800 eura po metru četvernom. Naglašavaju da je riječ o gradnji sa visokim standardima i prestižom.

U Mostaru, metar četvorni na Neretvi u prosjeku je iznosio 3800 eura, a najjeftiniji stanovi u FBiH mogli su se naći u Orašju, gdje je metar četvorni iznosio oko 2000 eura.

Direktor agencije za nekretnine naglasio je da su najčešći kupci mladi bračni parovi, te da uglavnom vrše kupovinu koristeći kreditna sredstva.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik