ZNANSTVENICI DOKAZALI DA SE STVARNO MOŽE “UMRIJETI OD SMIJEHA”!

Uprkos narodnom vjerovanju da je smijeh zdrav i da smo bezbrižni kada se smijemo, za neke ljude smijeh može biti opasan. Jednu ženu je smijeh koštao života, kažu istraživači. Uslijedu brzanog kucanja srca doživjela je napad smijeha i preminula.

Umiranje ili pucanje” od smijeha može dovesti do teških i trajnih posljedica za naš organizam, kao što su pukotine u srčanom mišiću, pokidani jednjak i dobijanje epileptičnog napada.

Kada se smijemo naš organizam ubrzano uzima zrak, što može izazvati napad astme, a neki ljudi u takvim trenucima mogu da dobiju inkontinenciju, pa čak i herniju.

Istraživači iz Birmingema i Oksforda koristili su podatke od 1946. do danas o studijama koje su proučavale utjecaj smijeha na ljudsko tijelo.

Prema njihovim istraživanjima mnogo više je prednosti smijeha jednom od testova. Naime, naučnici su koristili klovnove kao animatore, da zabave ispitanike i izmame im osmijeh na lice. Rezultati su pokazali da “iskrensmijeh tokom jednog dana može pomoći u skidanju kilaže, tako što sagorijeva i do 2.000 kcal za 24 sata.

36 posto ispitanih žena koje su se podvrgle umjetnoj oplodnji, ostalo je u drugom stanju nakon posjete klovnova, u poređenju sa 20 posto njih iz kontrolne grupe. Kikotanje je povezano i sa nižim krvnim pritiskom kod dijabetičara i smanjenom napetošću zidova arterija.

Ovaj istraživački rad objavljen je u božićnom izdanju Britanskog medicinskog žurnala.

Pripremila: I.B., foto: Pixabay

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik