Optuženi francuski svećenik: “Zlostavljao sam dječake i štitili me biskupi.”

U Francuskoj je veliki skandal pedofilskog skandala nakon rijetkih svećnika koji su priznali pišu francuski mediji. Iako je Lyonski kardinal Philippe Barbarin nepravomoćno osuđen što je prikrivao zlostavaljanja, Papa čeka žalbeni postupak 30.01. 2020. kada će se znati jeli doista kriv. No sada je na sudu od optuženika i prozvan što je izazvalo nemire u Francuskoj i podjelu crkve. Barbarin bi kao mnogi utjecajniji kardinali mogao biti razrješen najvišeg zvanja u Francuskoj. Inače Francuska crkva se podjelila, silni broj svećenika i biskupa optužuju drugi dio crkve za pedofiliju i prikrivanja te organiziraju peticije. Vjernici ne osuđuju crkvu koliko zlo koje je dopustilo da raširi korijene

“Ispovjedao sam svoj grijeh i biskup me tješio da me Bog ljubi i da to ne činim više.”

Aktualno suđenje u gradu Lyonu svećeniku predatoru 1970-ih i 1980-ih maloljetnih 75 mladića šokiralo je sve. Svećenik Bernard Preynat spada u prve svećenike koji je priznao ali i iznio sucima da je sam žrtva pedofilije te da je tražio pomoć od biskupa i da su svi znali da je pedofil. “Objasnio sam to biskupu i poslao me na crkvenu psihoterapiju.”  Preynat je optužio svoju hijerarhiju da nije poslušala njegove uzbune i da mu je dala zaštitu da radi ono protiv čega se morao sam boriti. “Kardinal Barbarin je znao za moja zlostavljanja, upozoravali su me da prestanem i štitili me od policije. “Da me Crkva napustila ranije, ja bih prestao ranije.”, svjedočio je 74-godišnjak na sablazno gledanje žrtvi i obitelji kojima je potvrdio da se sve znalo na najvišoj razini i da neće on biti jedini krivac.

Više to nisu djeca nego odrasli muškarci koji su skupili hrabrost za suočenje nakon 30 godina. Nažalost dvoje je počinilo suicid a najmlađe žrtve imale su 13, 14 i 15 godina. “Rekao je pred sudom da su ga odbacili da bi on odustao a ovako je bio zaštićen.”

Na suđenju Preynatu u pojavljuje se potpunija slika štete koju je nanio dječacima i njihovim obiteljima. Svjestan njegovih zlostavljanja, Lyonski kardinal rekao mu je da prestane, ali nije ga prijavio policiji, rekao je. Prije 40 godina roditelji su prvi put pisali Lyonskoj biskupiji alarm o svećeniku – a tek posljednje vrijeme je konačno suspendiran i uhićen od vlasti. Preyat je rekao sudu da se ne može točno sjetiti koliko je dječaka zlostavljao, ali je procijenio njihov broj na najmanje 75. Šokantno svjedočanstvo Preynata i njegovih žrtava nanosi još jedan udarac Francuskoj katoličkoj crkvi, budući da se odnosi na seksualna zlostavljanja koja su dugo bila prikrivena a kardinal neizvjesno očekuje pravomoćnu presudu negirajući krivnju.

Preynat se suočava sa do 10 godina zatvora ako bude osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika, što je dosad najveće francusko suđenje protiv klera za seksualno zlostavljanje. Presuda se očekuje 16.03.2020..

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik