ČUVENOM JUHOM SPASIO MILIJUNE BEBA, A UVEO JE I ZNATNE PROMJENE U MEDICINI!

Iako se njegovo ime nije spominjalo u knjigama i filmovima, pedijatar Ernst Moro zaslužan je za mnoga otkrića koja su postala dio moderne medicine. Promijenio je stopu smrtnosti novorođenčadi u Europi i svojim otkrićima spasio na 1000 beba.

Rođen 1874. godine u Ljubljani, Ernst Moro je studirao na Sveučilištu u Grazu, nakon čega je postao profesor pedijatrije na Sveučilištu Heidelberg.

U tadašnje vrijeme u Europi, pedijatrija nije bila dovoljno razvijena, a smrtnost novorođenčadi bila je skoro 25%. Jedan od glavnih razloga smrti beba tada je bila dijareja (proljev), a ovaj izvrsni doktor, kojeg medicina i dan danas pamti, 1908. otkrio je način da spasi bebe.

Njegovo rješenje bila je obična juha od mrkve, koje su majke i medicinske sestre kuhale isključivo po njegovom receptu. Za pripremu juhe koristio je samo tri sastojka: mrkvu, vodu i sol.

RECEPT: Kilogram mrkve se dobro očisti i isjecka, a potom se prelije sa litrom vode i začini sa 3 grama soli. Sve to se kuha dok se ne svede na zapreminu od 1 litra.

Ovaj jednostavna juha zaustavila je dijareju kod novorođenčadi.  Tek 2002. godine studije su pokazale da oligosaharidi u mrkvi sprječavaju bakterije da se zalijepe za stijenke crijeva, što uzrokuje dijareju.

Vremenom je ovaj lijek zamijenjen antibioticima i lijekovima protiv dijareje, ali u to vrijeme je znatno podigao stopu preživjele novorođenčadi.

Ostala otkrića

Pored čarobne juhe, Ernst je zaslužan i za mnoga druga otkrića koja su postala važan dio moderne medicine.

Insistirao je na sterilizaciji flašica za bebe, ali i na hranjenju beba majčinim mlijekom jer su tako bivale otpornije na bolesti (tek kasnije je postalo jasno da su djeca zaštićena majčinim antitjelima, za razliku od vještačkih koja uopšte ne pružaju zaštitu).

Izumio je “Moro mlijeko” za vještačko hranjenje beba, te otkri laktobacile sadržane u fermetiranim mliječnim proizvodima.

Ernest je otkrio i refleks koji je prisutan kod beba u prvim mjesecima života: ako se stvori oštar zvuk u blizini bebine glave, ona će prvo raširiti ruke i prste, a zatim spojiti ruke, stiskajući šake.

Ako ovaj refleks ne postoji, to je znak oštećenja ili depresije centralnog nervnog  sistema, koji također može ukazati i na celebralnu paralizu.

Ernst je razvio i jednostavni kožni test za tuberkulozu koji se koristio do 1960-ih.

Uprkos svim ovim otkrićima, Moro je živio skromno, i nikad mu nije dodjeljeno niti jedno priznanje za spomenuta otkrića.

Živio je do 1951. godine, baveći se pedijatrijom u privatnoj praksi.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik