ROBERT DE NIRO: OD ČLANA ULIČNE BANDE DO ULOGA TALIJANSKIH MAFIJAŠA!

Robert Anthony De Niro Jr. rođen je u New Yorku 17.08.1943. godine. Njegova majka bila je poznata slikarica, kao i njegov otac, koji se pored slikarstva bavio kiparstvom i pjesništvom.

Iako su bili zlatni par njujorškog umjetničkog kruga, razveli su se 1945. godine, kada je Robert imao svega 2 godine, nakon čega većinu djetinjstva provodi s majkom. Sa samo 10 godina De Niro je glumio lava u Čarobnjaku iz Oza. Ubrzo upisuje prestižnu njujoršku školu High School of Music and Art, u kojoj se zadržao svega nekoliko dana jer se, kako kaže – nije mogao prilagoditi. Zatim upisuje javnu školu, ali ni u njoj se nije dugo zadržao, shvativši da ga škola ne interesuje.

S obzirom da je odrastao na dijelu Manhattana – Mala Italija, kao tinejdžer priključio se italijanskoj uličnoj bandi, u kojoj je bio poznat pod nadimkom „Bobby Milk“. Iako ni njegove avanture sa bandom nisu dugo trajale, takav život ga je naučio kako da se kasnije bez problema uživi u uloge italijanskih mafijaša, koje su ga na kraju i proslavile.

Najveće uloge ostvario je u filmovima KUM, TAKSIST, RAZJARENI BIK, DOBRI MOMCI CASINO, a najviše saradnji imao je sa Martinom Scorsesom, u čijem je posljednjem filmu „The Irishman“ ostvario glavnu ulogu, skupa sa kolegama Al Pacinom i Joeyjem Pescijem.

Dobitnik je dva Oskara, Zlatnog globusa, a na prestižnoj dodjeli nagrada Screen Actors Guild (SAG), Robert je osvojio i nagradu za životno djelo u filmskoj industriji.

Pripremila: I.B., foto: Instagram

Tagovi:

Povezani članci:

Izbornik