RUSIJA: ZGRADA OKOVANA LEDOM I S UNUTRAŠNJE I S VANJSKE STRANE, STANARI U UŽASU!

U ruskom gradu Irkutsku, zima je uzrokovala velike probleme stanovnicima jedne zgrade.

Naime, zgradu je, i s vanjske i s unutrašnje strane, okovao led, i to sve zbog pucanja cijevi na svim spratovima.

Očajni stanari zaglavljeni su u zaleđenoj zgradi, boreći se sa temperaturama i do minus 20 stepeni, a četiri obitelji bore se za život čekajući na iseljenje.

Budući da je odgovornost oko zgrade prebačena na više institucija, problem je na čekanju, a ono bi moglo potrajati..

Tražili smo da nam daju odštetu kako bismo mogli platiti račune, ali svi su nas odbili jer kažu kako nema dokumenata, pa ne mogu potpisivati nikakve sporazume. Zato smo u slučajevima hitnih situacija i kvarova sve popravljali sami”, izjavila je jedna od stanarki u zgradi Natalia Chipurina.

Nekada su u ovoj zgradi boravili vojnici i civili, kojima je zgrada služila kao dom za polaznike škole vojnih avio inženjera. 2009. godine je zatvorena, te su je napustili svi stanari osim pet porodica koje su se tu trajno nastanile.

Stanovi su bili obezbjeđeni grijanjem i toplom vodom, međutim pucanje cijevi za toplu vodu prouzrokovale su zaleđene zidove, podove i stropove unutar zgrade. Gradske vlasti odbile su popraviti kvar u zgradi jer, kako kažu, ona nije u gradskom vlasništvu.

Stanarima je preporučeno da prilože dokaze o pravu na stanovanje kako bi ih preselili.

Istražni odbor u međuvremenu je preuzeo slučaj, dok je guverner Irkutska dobio naredbu da preseli stanare u roku od mjesec dana.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik