SVE ŠTO TREBATE ZNATI O OSKAROM NAGRAĐENOM FILMU JADNICI (LES MISÉRABLES)!

Film Jadnici (Les Misérables) priča je o životu u pariškom predgrađu koja daje odličan uvid u zategnute odnose između stanovnika i policije.

Režiser filma Ladj Ly, koji je odrastao u predgrađu Montfermeil, inspiraciju za film je pronašao u neredima u Parizu iz 2005. godine, a za njegov naziv zaslužan je roman francuskog pisca Victora Hugoa koji se smatra najpoznatijim romanom 19. stoljeća.

Ly je više od 20 godina pokušavao skrenuti pažnju javnosti na uvjete života u područjima kao što je Montfermeil. S obzirom da je snimao svoje naselje želeći javno prikazati odnos između bandi i policije, imao je jasne dokaze o lošem ophođenju policije.

Kada je prikupio dosta snimaka, savjetovao se što uraditi s njima, ali je na kraju, bez obzira na posljedice, snimke podijelio na internet. Kasnije, tri policajca sa njegovih snimaka su suspendirana.

Režiser je prvobitno snimio dokumentarac, pa potom kratki film, ali, kako sam kaže, sve to je bila uvertira za pravi igrani film.

Kratki sadržaj

U filmu, Stéphane (Damien Bonnard) se pridružuje Odjelu za borbu protiv kriminala u Montfermeilu.  Zajedno sa novim kolegama Chrisom (Alexis Manenti) i Gwadaom (Djebril Zonga), koji su već iskusni članovi tima, otkriva kakva strašna napetost vlada između  lokalnih bandi i njih. Ubrzo, trojac upada u nevolju tijekom jednog uhićenja, kojeg snimi dron, prijeteći da će razotkriti stvarnost svakodnevnog života.

Dječaka, koji u filmu predstavlja svjedoka svih dešavanja, glumi sin režisera trudeći se da dočara Ladji Lyja prije 20 godina koji je billježio događaje u svom okruženju.

Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a dobitnik je i nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu.

U hrvatska kina stiže u sljedeći četvrtak, 30.01.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci:

No results found

Izbornik