SVJETSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOCAUSTA

Svjetski dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Žrtve su bile: Židovi, Romi, Homoseksualci, protivnici režima, invalidi….a broji se na oko 4 milijuna.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust memorijalni je nacionalni praznik u Njemačkoj i nazvan je Der Tag des Gedenkens a die Opfer des Nationalsozialismus . Praznik je proglasio savezni predsjednik Roman Herzog 1996. godine, proglašavajući dan koji će se obilježavati 27. 01, dan kad su oslobođeni zarobljenici u koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau 1945. godine. Nažalost zločini su se odvijali u nekoliko država koje se stide jer su bile pod okupacijom i saveznici Njemačke.

Herzog je u svom najavi rekao: Sjećanje ne smije prestati – ono također mora biti upozorenje budućim generacijama na oprez. Zato je vrlo važno pronaći pravi način koji će biti učinkovit, koji će pokazati žaljenje za patnjama i gubicima, i biti posvećen sjećanju na žrtve, koji će pomoći u sprječavanju ponavljanja zločina.”

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, 27. 01. 2006.: “Tragedija koja je nastala uslijed holokausta ne može se izbrisati. Moramo se sjetiti sramote i straha sve dok postoji ljudsko sjećanje. Samo ako se sjećamo možemo odati počast žrtvama. Milijuni nevinih Židova i pripadnika drugih manjina ubijeni su na smišljeno zločinjački način. Nikada ne smijemo zaboraviti ove muškarce, žene i djecu ili njihovu agoniju.”

Imperij tim

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik