EVO ŠTO SU ANTIOKSIDANSI I ZA ŠTO SU SVE KORISNI!

Antioksidansi su prirodni spojevi koji se brinu za očuvanje našeg zdravlja, a pomažu u sprječavanju starenja, bolesti srca, pa čak i raka.

U pitanju su hranjive tvari (vitamini i minerali), i enzimi (proteini u tijelu koji učestvuju u hemijskim reakcijama) koji su sposobni da spriječe štetne, ali normalne efekte fiziološkog procesa oksidacije u tkivima.

Uz antioksidanse često vežemo i pojmove oksidativni stres i slobodni radikali.

Današnji način života je dosta užurban, podrazumijeva velika mentalna opterećenja, nedovoljne količine sna, nepravilnu prehranu, konzumiranje prekomjernih količina alkohola, kave i cigareta, što doprinosi povećanju oksidativnog stresa u našem organizmu.

Uloga antioksidansa

Antioksidansi se zapravo bore protiv štete koju čine slobodni radikali prilikom izloženosti UV zračenju, zagađenosti okoliša, stresa, te čak i neke hrane koju jedemo, a koja nije dobra za naše zdravlje.

Slobodni radikali ometaju normalan rad ćelija i povezuju se sa brojnim zdravstvenim problemima kao što su astma, dijabetes i drugi.

Antioksidansi smanjuju mogućnost od neurološke degeneracije, srčanih bolesti, štite nas od raka, usporavaju starenje, poboljšavaju zdravlje, imunološki sistem itd.

Naša su tijela sposobna proizvoditi svoje vlastite antioksidanse, no kako bismo ih zadržali u potrebnoj količinu, moramo jesti hranu koja obiluje njima.

Neke od namirnica koje sadrže antioksidanse su: grožđe, artičoke, borovnice, grah, brokule, cimet, rajčica, pistacije i sl.

Pripremila: I.B., foto: Pixabay

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik