KAMILICA: PRIRODNO BLAGO NA DOHVAT RUKE!

Čaj od kamilice ublažava nervozu i nesanicu, ulje smiruje bol u mišićima i zglobovima, dok inhalacija kamilicom pomaže kod upale uha i sinusa.

Kamilica cvjeta od travnja do kolovoza, a bere se po suhom i sunčanom vremenu. Onda se suši na temperaturi od 35 stepeni. Za čaj se koristi samo cvijet, a za kupku cijela biljka. Od cvijeta kamilice, uz pomoć destilacije, dobija se eterično ulje sa prepoznatljivom plavom bojom. Ukoliko cvijet sadrži više eteričnog ulja, to znači da je kamilica kvalitetnija, ljekovitija pa samim tim i skuplja.

Ljekovita svojstva

Čaj umanjuje nervozu, pomaže da lakše zaspite, a ukoliko se pije zaslađen medom, olakšava disanje i smiruje bronhitis. Čaj blagotvorno djeluje na sluznicu želuca, zato se mlak čaj preporučuje kod upale želuca. On potiskuje grčeve, pomaže kod nadutosti stomaka, bola u želucu i crijevima.

Kamilica je dobar diuretik. Olakšava i pojačava mokrenje i izlučivanje otrovnih materija iz organizma, zato se preporučuje kod oboljenja od reume, upale bubrega i mokraćne bešike, ali i kod šećerne bolesti. Kamilica stimulira znojenje, poboljšava rad jetre i žučne kese, normalizira stolicu, zato se često koristi za pročišćenje organizma. Ona smiruje upale usne šupljine i digestivnog sistema, a preporučuje se i za ispiranje rana koje teško zarastaju.

Pored toga, uzimanjem čaja ili direktnim nanošenjem na lice, kamilica je idealna za blagodati zdrave kože. Pomaže pri zacjeljivanju ožiljaka, uklanja akne, bore, te ublažuje iritacije kože, ekceme i rozaceje. Jako dobro djeluje i na kosu, jača je, poboljšava rast i daje joj potrebni sjaj.

Kamilica je neizostavan lijek za jačanje imuniteta, kao i za poboljšavanje rada srca. Pomaže pri snižavanju krvnog tlaka i kolesterola, a njena antibakterijska svojstva brane imunološki sustav od virusa i neželjenih bakterija koje ga napadaju.

Dejstvo kamilice je bolje, jače i ljekovitije ako se kombinuje sa drugim ljekovitim biljakama koje imaju sličan kemijski sastav. Najbolje je da se koristi u kombinaciji sa mentom, sljezom i matičnjakom. Pomješana sa kimom, kamilica smiruje grčeve u stomaku novorođenčeta, a u kombinaciji sa valerijom umanjuje tegobe nastale u klimaksu. Kamilica je biljka prepoznatljiva po prijatnom mirisu i sladnjikavom ukusu, koja se jako cijeni i primjenjuje u medicini.

Priprema i konzumiranje

Čaj od kamilice se ne kuha, već se samo prelije kipućom vodom, jer kuhanjem na visokoj temperaturi ispari njeno eterično ulje, koje je u suštini glavna ljekovita komponenta ove biljke. Ovako pripremljen čaj se ostavlja da odstoji pet do deset minuta, a zatim se procijedi. Poželjno je da se piju tri do četiri šoljice toplog ili mlakog čaja dnevno, a najbolji je kada se zasladi bagremovim medom.

Pripremila: I.B., foto: Instagram

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci:

Izbornik