KARDINAL OSLOBOĐEN ZA ZATAŠKAVANJE ZLOSTAVLJANJA, CRKVA PODJELJENA

Žalbeni sud u Lyonu danas je kardinala Philippea Barbarina oslobodio optužbi za zataškavanje zločina spolnog zlostavljanja maloljetnika na području Lyonske nadbiskupije kako je osuđen na prvostupanjskom sudu i to na uvjetni zatvor. Žalbeno vijeće je utvrdilo da niti jedna osoba nije izvijestila kardinala o zločinima da bi on mogao poduzeti ikakve korake za svećenike kojima se sudi u Francuskoj. Po Barbarinu je sniman i film, pisale su se peticije, unaprijed je osuđen i tražila se njegova ostavka. I dalje mnoge žrtve optužuju ga da je znao sve ali se ne može dokazati i nema dovoljno svjedoka.

OBITELJI ŽRTAVA TERETE NADBISKUPIJU ZBOG PEDOFILA KOJI JE PRIZNAO ZLOČINE, A MNOGI NI DANAS NE VJERUJU U PRAVEDNU ODLUKU ZA BARABARINA JER JE SVEĆENIK PEDOFIL NA SUDU REKAO KAKO SU SVI MU DALI ODRIJEŠENE RUKE ZA SILOVANJA DO PRIJAVE POLICIJE. KARDINAL SMATRA DA ŽRTVE TREBA OBEŠTETITI I POMOĆI IM UPRAVO ON KAO CRKVA JER JE POČINJEN PASIVNI PROPUST.

Kardinal Barbarin tražio je od Pape Franje zaštitu od linča i da ga ne smjeni dok se ne utvrdi što ima reći žalbeni sud, pa mu je Papa savjetovao da se skloni u osamu dok Žalbeni sud ne donese rješenje. Ovo je drugo pravomoćno oslobođenje u svijetu pored brojnih Vatikanskih smjena i presuda u svijetu. U ožujku prošle godine kardinal je osuđen na šest mjeseci uvjetne kazne, pod optužbom da je u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. godine zataškavao prijave protiv svećenika Bernarda Preynata  koji je tijekom ’70-ih i ’80-ih godina prošlog stoljeća, kao kapelan izviđačke skupine, spolno zlostavljao nekoliko desetaka maloljetnika. Što više nedavno je to i priznao i okrivio na sudu Barbarina. Kako pišu francuski mediji ovdje je moguće da se otvori nova istraga, a moguće je da zbog velikih optužbi svećenik je iznio kako su znali svi i da ih je molio da mu pomognu da se liječi, čak je optuživao i kardinala koji je tada bio biskup.

Oslobođeni 69-godišnji kardinal najviši je službenik Katoličke Crkve u Francuskoj optužen za sudioništvo u skandalu spolnog zlostavljanja maloljetnika. Kako prenose informativne agencije, kardinal Barbarin je cijelo vrijeme odbacivao optužbe te je zbog toga na prošlogodišnju prvostupanjsku presudu podnio žalbu.

 

Imperij, Vatikan news, La Monde

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik