TURSKA: TRI MUŠKARCA OSUĐENA NA 10 GODINA ZATVORA NAKON ŠTO SU OTROVALI PSE LUTALICE!

Ranije ove sedmice, Sud u Ankari osudio je trojicu muškaraca na po deset godina zatvora nakon što su otrovali ulične pse. Psi su nakon trovanja uginuli.

Kad je riječ o ovakvim zločinimak u Tursoj, ovo je jedna od najvećih kazni.

Naime, u travnju 2019. godine, osuđenici su u distriktu Batikent u Ankari, otrovali 13 pasa lutalica, te još 3 vlasnička.

Nakon sprovedenih istraga, rezultati su pokazali da je pileće meso koje su psi konzumirali bilo zatrovano pesticidima.

Sud ih je osudio za “uništenje vlasništva” i namjerno zagađenje okoliša, jer kažnjavanje osoba zbog zlostavljanja životinja još uvijek čeka da uđe u turske krivične zakone.

Pored zatvorske kazne, sva tri osuđenika platiti će i novčanu kaznu u vrijednosti od po 16.800 kuna.

Aktivisti koji se bore za prava i zaštitu životinja rezultat ovog suđenja smatraju velikom i pravednom pobjedom.

Ovo je dan kada je pravda konačno stala uz životinje u Turskoj. Ovo je prvo suđenje ove vrste ovdje. Kao advokati, tražili smo ozbiljnu kaznu za počinitelje, a stav Suda ovdje vrlo je, vrlo značajan. Nadamo se da će ovo biti presudna sudska odluka. Psi sa ulice nisu baš bez ikoga. Veliki broj dobrih ljudi stoji uz njih i brine se za njih“, kazao je advokat Tuğba Gürsoy.

Ezgi Koç, drugi advokat u slučaju kaže da sada slijedi borba da životinje ne budu obična “roba ili vlasništvo”, a aktivisti se raduju novom krivičnom zakonu koji uskoro dolazi u proceduru.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik