KUPUS KAO IZVOR VITAMINA KOJI ĆE NAM POMOĆI DA PREŽIVIMO ZIMU!

Hladni periodi godine pogoduju razvoju brojnih zdravstvenih problema, pa je priprema i jačanje organizma posebno tada od velike važnosti.

Raznovrsna ishrana i mnoštvo povrća i voća, uvijek važe za preporuku koju treba slijediti s ciljem ispunjenja dnevnih potreba za vitaminima i mineralima.

Ipak, jedna namirnica ima posebno mjesto i s pravom se može nazvati “kraljevskim” izvodom prijeko potrebnih hranjivih tvari.

Radi se o kupusu, čiji efekti na organizam svakoga puta iznova iznenađuju, budući da se radi o povrću koje posjeduje fantastičan spoj vlakana, vitamina (posebno vitamina C), kalcija, magnezija, beta karotena i drugih malih, ali vrlo važnih tvari.

Prema tvrdnjama stručnjaka, kupus direktno jača imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu, poboljšava probavu i potiče mršanje, čuva zdravlje želuca te čisti i štiti disajne puteve.

Sve navedeno bi trebalo ponuditi više nego dovoljno razloga za uvrštavanje kupusa u plan ishrane, pa čak i osobe kojega ne vole, nakon svih tih saznanja trebale bi se potruditi da ovo povrće počnu gledati drugim očima.

Pripremila: I.B. Foto: Facebook

Tagovi: , ,

Povezani članci:

Izbornik