MASLINA: LJEKOVITA SVOJSTVA KRALJICE MEDITERANA!

Maslina je na Mediteranu oduvijek bila sveto drvo, simbol mira, mudrosti, snage i plodnosti, a plod masline oduvijek se smatrao pravim blagom.

U određenim povijesnim razdobljima masline su se koristile kao novac, a svoje su mjesto pronašle i u grčkim te egipatskim mitologijama.

Skupa sa mangom, trešnjama, breskvama, bademima i pistacijama, masline pripadaju skupini koštunjavog voća. Bogate su vitaminima i mineralima, osobito vitaminom E, željezom, bakrom, kalcijem, natrijem te drugim snažnim antioksidansima, a brojna istraživanja pokazuju da su dobre za srce i da štite od osteoporoze i raka.

Zdrave masti u maslinama koriste se za proizvodnju maslinovog ulja, ključne komponente nevjerojatno zdrave mediteranske ishrane. Masline su dodaci salatama, sendvičima i drugim jelima, a popularna su namirnica u mnogim kuhinjama.

A evo kakve nevjerovatne zdravstvene koristi imamo od njih:

Bogate su antioksidansima

Tirosol, koji se najčešće nalazi u maslinovom ulju, moćan je antioksidans koji može pomoći u sprječavanju srčanih bolesti, a kvercetin je zaslužan za smanjenje visokog krvnog tlaka i poboljšanje zdravlja srca. Sadrže oleocanthal, tvar sa protuupalnim djelovanjem, pa stoga mogu djelovati kao prirodni ibuprofen.

Prehrambene činjenice

Masline sadrže 115-145 kalorija u 100 grama, odnosno oko 59 kalorija na 10 maslina. Masline sadrže 11-15% masti, od čega 74% posto oleinske kiseline – glavna komponenta maslinovog ulja. Oleinska kiselina povezana je s nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući smanjenu upalu i smanjeni rizik od srčanih bolesti. Može čak pomoći i u borbi protiv raka.

Poboljšano zdravlje srca

Oleinska kiselina, glavna masna kiselina u maslinama, povezana je s poboljšanim zdravljem srca. Može regulisati razinu holesterola i zaštititi LDL (loš) holesterol od oksidacije. Prema nekim istraživanjima masline i maslinovo ulje mogu smanjiti krvni tlak.

Prevencija raka

Masline i maslinovo ulje najčešće se konzumiraju u mediteranskoj regiji gdje je stopa karcinoma i drugih hroničnih bolesti niža nego u ostalim zapadnim zemljama. Stoga je moguće da masline pomažu u smanjenju rizika od raka. To dijelom može biti posljedica njihovog visokog sadržaja antioksidansa i oleinske kiseline. Istraživanja pokazuju da ovi spojevi narušavaju životni ciklus ćelija raka u dojci, debelom crijevu i želucu.

Saveznik u borbi protiv alergija

Ekstrakti masline djeluju kao antihistaminici na staničnoj razini. Blokiranjem receptora histamina, masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije, povećati protok krvi i svojim protuupalnim svojstvima pomoći ublažiti učinke bolesti kao što je astma.

Poboljšano zdravlje kostiju

Za osteoporozu je karakteristična smanjena koštana masa i kvaliteta kostiju, što može povećati rizik od prijeloma kostiju. Stope osteoporoze su u mediteranskim zemljama niže nego u ostatku Europe, što dovodi do pretpostavke da bi masline mogle zaštititi od ovog stanja. Pokazalo se i da biljni spojevi koji se nalaze u maslinama i maslinovom ulju pomažu u sprječavanju slabljenja kostiju.

Korisne za zdravlje kože i kose

Masline su bogate antioksidansima i masnim kiselinama, koje hrane, hidratiziraju i štite vašu kožu. Vitamin E u maslinama štiti vašu kožu od štetnih UV zraka, čime smanjuje rizik od raka kože i preranog starenja. Osim toga, maslinovo ulje je odlično za hidratiziranje kože nakon kupanja. Masline su odlične i za vašu kosu, te u kombinaciji s jajima mogu biti odlična maska za kosu.

Bolje zdravlje očiju

Jedna šoljica maslina sadrži 10 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i poboljšava noćni vid. Djeluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Pripremila: I.B., foto: Facebook

Tagovi: , , , ,

Povezani članci:

Izbornik