AKO JE NADBISKUP LAGAO U FRA ŠIMI I PEDOFILIJI USMENO… što veže ovaj slučaj

U jednom od skandaloznijih postupaka odštete gdje Nadbiskupija i Provincija ne žele priznati svoju odgovornost za bivšeg svećenika Gracijana Gašperova koji je bio jedan od najvećih predatora od Splita do Šibenika, jedna žrtva je tužila za odštetu zbog posljedica koje trpi cijeli život a stalno se pogoršavaju sa borderlinea na ptsp i nama nepoznate dijagnoze. No druga žrtva je svjedok, nema novca i nije imala snagu niti ući u postupak koji je prvoj žrtvi (poznatoj redakciji) već pošteno probudilo stare rane. Nadbiskupija i Provincija su izabrali metodu iscprljivanja žrtve i to nije prvi puta u svijetu. Postupak bi se mogao reastegnuti zbog oko 20 svjedoka a neke će se saslušati u Zagrebu. Dvije su žrtve, jedna tuži, druga je izabrala biti svjedok činjenja i zataškavanja jer nije imao novca za parnicu.

Vrhovni sud poništio je presudu protiv fra Šime Nimca i bankarice jer su zamjerili sucu Lozini što nije saslušan nadbiskup. Barišić se u jednom trenutku ponio “da ga se ne uznemirava” kao kralj kraljeva. Sada će ga imati prigode saslušati beskompromisni sudac Dinko Mešin kojem kako doznajemo ne imponiraju biskupi. Mešin je sa sutkinjom Višnjom Strinić nasljedio većinu postupaka Lozine jer je Lozina postao predsjednik sudskog odjela za izvršenja zatvorskih kazni. Vrhovni sud očito zanima kakva usmena obećanja daje i dozvole Barišić pa zaboravi.

Crkva nažalost u svijetu često ulazi u parnice u kojima na kraju gubi ali im je svrha do kraja psihički ubiti i prroglasiti nevjerodostojnu žrtvu. Zato 90% žrtvi nikada svojim roditeljima nije priznalo da su žrtve prema svjetskim statistikama i odrastaju sa tim uvjereni da će proći samo od sebe. Žrtve čak odlaze u narkomaniju i alkoholizam, postaju nasilnici ali svoje roditelje žele poštedjeti groznog saznanja kao i činjenice da roditelji često ne vjeruju svojoj djeci što je izjavila za Imperij – Gordana Buljan Flaunder.

U parnici koja je počela krajem prvog mjeseca a nastavlja se u trećem mjesecu ove godine žrtva je već nekoliko puta hospitalizirana od retrauma i ptsp jer sanja kako je napisala nadbiskupa i provincijala sa pedofiliom da je guši. Crkva joj nije vjerski omogućila zdravstvenu brigu, agape, ljubav, pomoć, sve ono na što se pozivaju katolici i žrtva bez prihoda uz majku kupuje ljekove i prolazi grozan život o čemu su čak dvije žrtve vapile političarima HDZ i SDP.  Ključni svjedoci o prikrivanju pedofila biti će renomirani novinari koji su otkrili aferu i pokušaj zataškavanja kao i sama žrtva, te osobe koje su slušale dok je žrtva nabrajala definitorij i biskupa kako ga je upozoravao i znao.

Žrtva ima izlaganje u treći mjesec, ono što je najtužnije da odvjetnik pedofila brani kako je bio uzoran župnik. Gracijan koji je otjeran da ne povuče više za sobom “zečeva” je donio popis nekoliko župljana Meja koji “tvrde da je bio uzorit župnik”. Neke su i odvjetnice koje su prijateljice Gracijana. Iste prijateljice Gracijana poznaju uglednog psihijatra i oca koji liječi žrtve pedofilije cijeli život. Nažalost to župljanke ne znaju i vjeruju počinitelju. Najteže bilo shvatiti psihijatru da ima nekoliko pacijenata od kojih su samo dvije progovorile i na vrhuncu karijere ga šokirale jer se poklopilo da mnogi spominju ime Gracijana ali su shizofreni i nemaju skrbnike ni vjerodostojnost. Također liječnici su dužni čuvati liječničku tajnu da ne pogoršaju stanje pacijenata.

Ako se nadbiskupija ispričala i provincija, ispričava li se netko tko nije kriv? Nadbiskup je putem Slobodne Dalmacije rekao da se ispričava i prigiba koljena žrtvama i sastao se sa žrtvama kako znamo tri puta no iscrpljivao ih je. Žrtvama je čak ne važno tko je koga štitio nego ono što je nadbiskup rekao da će iz Nadbiskupije pomoći žrtve i tužitelju dati za ljekove a nikada to nije uradio. Žrtve nemaju za ljekove i na pola mogu odraditi poslove koji im se daju zbog zdravstvenog stanja.

Sucu Lozini pala je presuda protiv Fra Šime Nimca jer je odvjetnica Nela Pedišić ukazala Vrhovnom sudu da uopće nije pruženo obrani da dokaže nevinost Fra Šime ćime je aludirala da i nadbiskup ne može biti iznad zakona. Vrhovni sud to je prihvatio i vratio sucu Dinku Mešinu na ponovno suđenje. Ovo bi mogao biti zanimljiv spojen slučaj ako svjedoci jedni i drugi dovedu u pitanje nadbiskupove riječi i obećanja. Ako se pokaže da je nadbiskup davao lažna usmena obećanja fra Šimi a i žrtvama pedofilije o čemu ima svjedoka to će dokazati da da je Fra Šimina krivica u najmanju ruku upitna. Ako to iskoristi Fra Šime i bude imao te svjedoke mogao bi proći nekažnjeno.

Imperij 

Tagovi: ,

Povezani članci:

Izbornik